Strony

środa, 31 lipca 2013

Carbonara

Inspiracją dzisiejszego dania było włoskie spaghetti carbonara. Kilka składników się zgadza, ale całość zmodyfikowałem pod zawartość swojej lodówki. Podobnie jak to było wcześniej przy wpisie z oszukanym sosem bolognese użyłem makaronu razowego. Jakoś ciężko mi powrócić do klasycznego. Dodałem też całkiem sporo śmietany, a boczek zastąpiłem moją ulubioną kiełbasą. Danie do przygotowania w zaledwie pół godziny.



Składniki:
- 200g makaronu razowego penne
- laska podsuszanej kiełbasy
- 10 pieczarek
- 75g startego parmezanu
- 200g śmietany 18%
- 100 g śmietany 30%
- 2 żółtka
- garść natki pietruszki
- odrobina oleju rzepakowego
- sół
- pieprz

Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej (1 łyżeczka) wody. Podczas jego gotowania podsmażamy na patelni z kapką oleju pokrojoną w plasterki kiełbasę, po chwili dodajemy umyte i pokrojone pieczarki. Całość delikatnie solimy, ale za to mocniej pieprzymy. Makaron się gotuje, kiełbasa z pieczarkami podsmaża, więc mamy czas aby przygotować sos. Do miseczki wrzucamy drobno starty parmezan, dodajemy śmietanę i żółtka. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Makaron powinien być już gotowy, odcedzamy go. Do podsmażonej kiełbasy i pieczarek wlewamy zawartość miseczki i dodajemy makaron. Całość mieszamy na małym ogniu, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Prosto, szybko i ponownie łatwo. Smacznego! 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz