Kto nie lubi frytek, no kto? Chyba każdy od czasu do czasu lubi te smażone w głębokim oleju ziemniaki. Owszem, obecnie można i spróbować upiec je w piekarniku, ale trwa to bardzo długo. Frytki z selera to znakomita, przede wszystkim zdrowsza, alternatywa dla tego obiadowego dodatku. W smaku bardzo przypominają te z ziemniaka, a jeszcze lekko doprawione pasują idealnie np. do ryby czy sałatki z kurczaka.
Strony
▼
wtorek, 30 września 2014
piątek, 26 września 2014
Koperkowy dorsz
Kolejne danie z cyklu "prosto, szybko i smacznie". Tym razem ryba, a konkretnie dorsz. Oczywiście do tego przepisu możecie użyć każdej innej świeżej ryby. Poniższa koncepcja powstała na skutek wczorajszego przepisu na pieczone warzywa. Obie rzeczy idealnie pasują do siebie, są proste i łatwe w przygotowaniu a przy tym nie wymagają wielkiego nakładu czasu na ich przygotowanie.
czwartek, 25 września 2014
Pieczone warzywa z kardamonem
Na blogu ponownie nadchodzą czasy zdrowego, dietetycznego, paleo odżywiania. Oczywiście dalej będzie smacznie (przynajmniej taką mam nadzieję), ale w dużej mierze będą przez najbliższy czas królować warzywa, ryby oraz mięsa w czystej postaci. Od warzyw właśnie zaczynam. Ten przepis jest prosty ale wymaga posiadanie jednej przyprawy, która nie jest zbyt popularna, ale za to bardzo aromatyczna. Mowa o kardamonie.
wtorek, 23 września 2014
Zapiekanka z mielonym mięsem
Poniższy przepis to najlepszy dowód na to, że połączenie kilku prostych składników może zagwarantować sycącą i aromatyczną porcję obiadową. Gwarantuję, że zapachy jakie wydobywają się z piekarnika podczas pieczenia tej zapiekanki skuszą do jej spróbowania wszystkich domowników.
piątek, 19 września 2014
Izotonik arbuzowy
Kolejny przepis na domowej roboty napój izotoniczny nie jest przypadkowy. Arbuz, oprócz walorów smakowych i kolorystycznych, ma także dużo zalet w kontekście wysiłku sportowego. Przygotowanie takiego napoju jest proste, a jego zalety docenicie po ćwiczeniach.
wtorek, 16 września 2014
Marokańskie klopsiki
Dzisiejszy wpis można potraktować jako alternatywę dla polskich mielonych, choć właściwie jedynym wspólnym mianownikiem są klopsy, a właściwie ich kształt. Wersja o smakach Maroko zrobiona jest bowiem z cielęciny, a całemu daniu smak nadaje kombinacja przypraw charakterystyczna dla tego regionu świata.
środa, 10 września 2014
Restauracja Namaste
Nie planowałem kolejnego wpisu na blogu dotyczącego restauracji, ale wizyta w indyjskiej knajpie Namaste mieszczącej się w centrum Zielonej Góry nie należała do tych przyjemnych, a że jest ona po słynnych kuchennych rewolucjach jednej z najbardziej znanych restauratorek w Polsce, to postanowiłem podzielić się z Wami moimi wrażeniami.
czwartek, 4 września 2014
Duszone grzyby w wine
Jesień zbliża się wielkimi krokami, niestety. Choć jest i mały plus tej pory roku - grzyby. Czarne łebki, prawdziwki, koźlaki, kurki i wiele innych (których ja nie zbieram bo się nie znam). Dzisiejszy przepis wykorzystuje właśnie grzyby, w ostateczności (ostatecznej) mogą to być nawet pieczarki. Ja podałem z pieczywem, ale równie dobrze można to wymieszać z ryżem czy makaronem.
wtorek, 2 września 2014
Brzoskwiniowe ciasto jogurtowe
Jak dobrze wiecie, ciasta nie należą do moich specjalności, no powiedzmy sobie szczerze w tym temacie kulinarnych podbojów jestem słaby. Na palcach jednej ręki można policzyć słodkości, które mi się udały, więc z tym większą przyjemnością mogę Wam polecić poniższy przepis na ciasto jogurtowe. Jako że mamy sezon na brzoskwinie, to sok akurat z tego owocu nadał smak łatwemu w wykonaniu smakołykowi.