Strony

wtorek, 17 marca 2015

Kurczak curry

Dzisiejszy przepis pokaże Wam, jak zrobić samemu pastę curry, którą następnie można wykorzystać do przygotowania mięsa. Ja wykorzystałem podudzia ale równie dobrze może to być pierś z kurczaka, wieprzowina czy wołowina. Jedyną różnicą będzie czas duszenia mięsa. Jest to też potrawa jednogarnkowa, której zawsze można przygotować więcej i zamrozić na później.


 
Składniki:
- 6 szt. podudzi kurczaka 
- 200g ciecierzycy z puszki
- 2 żółte papryki
- 1 papryczka chilli 
- 2 cebule
- 4 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka miodu lipowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ok. 500ml wody
- sól
- pieprz

Umyte i osuszone podudzia kurczaka solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok. Przy użyciu robota kuchennego lub blendera miksujemy na jednolitą masę jedną paprykę żółtą, papryczkę chilli (jeśli pasta ma być łagodniejsza to usuwamy nasiona), cebulę, 4 ząbki czosnku, imbir, kurkumę i curry. Następnie dodajemy same łodygi kolendry (one zawierają mnóstwo aromatu, a liście wykorzystamy do dekoracji) oraz miód i ponownie miksujemy. Kiedy pastę curry mamy przygotowaną, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka, skórka musi być mocno brązowa. Podczas podsmażania mięsa polecam przykrycie patelni (ale nie całkowicie), zaoszczędzicie sobie mycia ścian z oleju. Kiedy kurczak jest już odpowiednio podsmażony, zdejmujemy go na chwilę z patelni i wrzucamy cebulę oraz drugą żółtą paprykę, które wcześniej kroimy w średnią kostkę. Trzymamy na patelni 2-3 minuty i dodajemy naszą pastę curry. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy ok. 500ml wody, wrzucamy odsączoną ciecierzycę i ponownie wkładamy na patelnię podudzia. Teraz pozostało nam dusić mięso w przyprawach aż do jego miękkości (ok. 30-40 minut). Jeśli mięso będzie już miękkie a sos jednak się nie zredukuje to zwyczajnie zdejmujemy pokrywkę, podkręcamy moc i pilnując aby nic się nie przypaliło redukujemy zawartość patelni. Tak przygotowany kurczak curry możemy podać z ryżem basmati, koniecznie przed podaniem całość posypujemy listkami kolendry. Jeśli sos wyszedł bardzo pikantny, możemy na talerz chlapnąć 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, który złagodzi smak potrawy. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz