Strony

piątek, 27 marca 2015

Naleśniki na słodko

Internet, książki kucharskie czy babcine zeszyty pełne są przeróżnych przepisów na ciasto naleśnikowe. Ja dziś proponuje Wam taki, którego nie sposób zapomnieć. Ciasto to jedno, a dodatki to drugie. Ja uwielbiam naleśniki na słodko, najlepiej z owocami, świeżymi. O tej porze roku padło na banany, kiwi i granat. 




Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- szczypta soli
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło

Dodatki:
- 200g serka mascarpone
- 150g jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu lipowego
- kilka kropel soku z limonki
- kilka kropel ekstraktu z wanilii 
- 2 banany
- 1 kiwi
- 1 granat

Wszystkie składniki na ciasto (poza masłem) mieszamy ze sobą, odstawiamy na chwilę na bok. W tym czasie serek mascarpone mieszamy z jogurtem oraz miodem. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz sok z limonki, dalej dokładamy banana pokrojonego w kostkę, talarki - jak kto woli. Naleśniki smażymy na maśle, wystarczy odrobina przed każdą sztuką. Oczywiście można użyć np. oleju rzepakowego, ale masło nadaje dodatkowy smak czy też aromat naleśnikom. Z podanych proporcji wyjdzie Wam 5-6 sztuk o średnicy ok. 25 cm. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz, dodajemy kawałki kiwi, a całość posypujemy pestkami granatu. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Już nie jesteś na Paleo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tzn. wiele nawyków żywieniowych zostało w moim menu, ale są też odstępstwa nie mające nic wspólnego z paleo.

      Usuń