Strony

wtorek, 26 stycznia 2016

Zrazy ze szparagami

Monotonia na obiadowym talerzu to coś, czego próbuję unikać. Dlatego staram się za często nie powtarzać tych samych dań (no chyba że jest takie życzenie) i stąd kolejna moja wersja zrazów. I choć myślałem, że tym razem przekombinowałem, to znów zachęcam do skorzystania z przepisu. Farsz dosyć nietypowy, aczkolwiek nieskomplikowany, a i wino pewnie w domu się znajdzie.



Składniki:
- 4 plastry schabu
- 2 jajka
- 10g parmezanu
- szparagi konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wina półwytrawnego
- 1/2 łyżeczki miodu gryczanego
- 10-12 listków bazylii
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Plastry schabu rozbijamy dosyć cienko. Ser kroimy w cienkie paski, szparagi osuszamy na ręczniku papierowym, jajka smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (typowa jajecznica). Mięso solimy i pieprzymy od strony farszu, następnie nakładamy porcję usmażonych jajek, parmezan i szparaga. Zawijamy ciasno i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej (żeby masło się nie spaliło). Zrazy obsmażamy na brązowo z każdej strony, na samym końcu wrzucamy pióra czerwonej cebuli. Po chwili całość zalewamy winem (można dodać odrobinę wody), wrzucamy listki bazylii i dodajemy miód. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy gaz i dusimy do miękkości mięsa. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Po ok. 45 minutach zrazy będą miękkie i gotowe do podania. Smacznego!    


1 komentarz: