Strony

środa, 28 sierpnia 2013

Trójkolorowy dorsz

Dorsz to chyba jednak moja ulubiona ryba. Może nie do łowienia, ale na pewno do jedzenia. Dziś proponuję lekko przyprawioną, smażoną razem z aktualnie topowymi warzywami: cukinią i pomidorami. Do tego wszystkiego dodałem trochę zielonej rukoli i wyszło bardzo kolorowe i pyszne danie, które jest dobre tak na obiad, jak i na szybki lunch. 



Składniki:
- duży filet świeżego dorsza bez skóry
- 1 mała żółta cukinia
- 2 średnie pomidory
- 2 cebule dymki
- 1 papryka peperoni
- garść rukoli
- suszony tymianek i majeranek
- 1 łyżka miodu gryczanego
- mąka pszenna
- masło
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz

Jeśli chcecie całe danie utrzymać w odpowiedniej temperaturze, to najlepiej jest je przyrządzić równolegle na dwóch patelniach. Jednak najpierw umyty i dobrze osuszony filet z dorsza (może też być każda inna biała ryba) kroimy na 3-4 cm paski. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy tymiankiem i majerankiem. Odkładamy do lodówki. Na pierwszej patelni rozpuszczamy masło wraz z łyżką oleju rzepakowego i zaczynamy od podsmażenia krążków cebuli i papryki peperoni. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Ponownie wracamy do ryby, obtaczamy ją w mące i rozgrzewamy drugą patelnię, także z masłem i olejem, smażymy rybę z każdej ze stron (2-3 minuty). W między czasie kiedy cukinia lekko zacznie się rumienić dodajemy łyżkę miodu i wrzucamy plastry pomidorów. Całość podsmażamy jeszcze dosłownie chwilę i do warzyw przekładamy usmażoną rybę i na sam koniec dodajemy rukolę. Danie można jeść prosto z patelni, można też podać z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: średnio trudne


5 komentarzy:

  1. Super przepis :)
    Uwielbiam rybki zapiekane z warzywami :)


    Pozdrawiam,
    http://kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tez bardzo lubie dorsza, a w takim towarzystwie na pewno by mi smakowal!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbujcie. Polecam właśnie teraz kiedy cukinia i pomidory są najsmaczniejsze. W razie czego kombinacje z czym zjeść rybę są różne więc przepis do wykorzystania przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Ja nigdy nie mam pomysłu na rybę, dlatego prawie nigdy jej nie jem...

    OdpowiedzUsuń