Kiedy ostatnio majstrowałem chrupiącego kurczaka z warzywami okazało się, że zostały mi pędy bambusa oraz suszone grzyby mun. I wczoraj idealnie mi się przydały. Nie miałem pomysłu na obiad, a ostatecznie powstała pikantna zupa z kurczakiem, która dzięki pędom i grzybom ma także nutę chińskiego dania, a jednocześnie jest bardzo szybka w przygotowaniu.
Strony
▼
piątek, 27 września 2013
środa, 25 września 2013
Słodko - kwaśne żeberka
Dzisiejszy przepis gdzieś mi kiedyś mignął w jakiejś książce kucharskiej lub internecie, a konkretnie zapamiętałem połączenie żeberek z pomarańczą. Na tyle mnie to zaciekawiło, że od siebie dodałem jeszcze kilka składników do marynaty i z ciekawością czekałem na efekt końcowy. Smak okazał się zaskakująco pyszny. Bałem się, że któryś ze składników marynaty zdominuje żeberka, ale ostatecznie samo mięso wyszło słodko - kwaśne, ale tak delikatnie, a sos to już mieszanka wszystkich składników. Przepis banalnie prosty i mimo iż wykonanie trzeba podzielić na dwa dni to nie zajmuje dużo czasu.
poniedziałek, 23 września 2013
Pieczona ryba z rozmarynem, pietruszką i pieczarkami
Powiem nieskromnie, że to jest absolutny numer 1 jeśli chodzi o moje dotychczasowe przepisy na rybę. Kombinując jak tu przygotować mojego ulubionego dorsza tak się wszystko dobrało, że goście jedzący tak przygotowaną rybkę non stop zachwycaliśmy się jej smakiem. Idealnie wypieczona ryba, aromatyczny farsz, odpowiednia ostrość i do tego półwytrawne wino, moje ulubione hiszpańskie Celebro.
piątek, 20 września 2013
Chrupiący kurczak z warzywami
Nie wiem na ile można to danie nazwać azjatyckim, ale z zamysłu miała powstać kolacja o chińskim charakterze. Wyszedł z tego rewelacyjny, chrupiący kurczak w cieście naleśnikowym razem z mieszanką warzyw w słodko - kwaśnym sosie. Niestety jest to przepis bardzo czasochłonny, choć robiłem to pierwszy raz i na pewno przy ponownej próbie wykorzystam doświadczenie pod względem organizacyjnym. Tak czy inaczej wszystkie palniki kuchenki grzały się przez bite 2 godziny.
środa, 18 września 2013
Imprezowy przysmak
Dzisiejsza propozycja sałatki cieszy się w naszym domu zawsze dużym powodzeniem. Ciekawe połączenie arbuza, szpinaku, kurczaka i dodatków zmieszanych z sosem winegret według autorskiego przepisu ma wielu amatorów i zazwyczaj szybko znika ze stołu.
poniedziałek, 16 września 2013
Czekoladowe ciasto z borówkami
Nie wiem na ile dzisiejszy przepis na czekoladowe ciasto z borówkami jest trudny, ale dla mnie to niewątpliwy sukces, że udało się je upiec. Tak jak pisałem we wpisie o waniliowo - truskawkowych tartinkach ta część kulinarnych podbojów jest dla mnie magią i to sporą. Naczytałem się, naoglądałem się, nasłuchałem się i dalej nie wiem czemu w moim piekarniku rzadko co wychodzi. Tym razem powiedzmy się udało, choć dalej nie mogę sobie poradzić z pękającym wierzchem ciasta.
czwartek, 12 września 2013
Udko kurczaka z majerankiem i miętą
Kiedy na rynku zobaczyłem pęczek świeżego majeranku od razu przypomniał mi się smak kurczaka, który lubi przygotowywać moja żona. Miękki, delikatny w smaku ale za to bardzo wyraźny w zapachu będzie Wam smakować. Jako, że mam spore nadwyżki świeżej mięty postanowiłem dodać jej sporo do dzisiejszej propozycji mięsa, do którego idealnie pasuje półwytrawne wino Celebro Francja.
wtorek, 10 września 2013
Kolorowy mix z bobem na czele
Inspiracją tego przepisu był wpis na blogu Facet na talerzu. Kiedy zobaczyłem makaron z bobem, pomyślałem że to może być smaczne. I było, nawet bardzo. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie dołożył od siebie, tak więc dodałem paprykę i zrezygnowałem z soku z cytryny. Jednak to bób nadaje smaku całemu daniu, które jest z jednej strony delikatne, ale z drugie strony dzięki mocno pieprznemu kurczakowi ma też nutę ostrości.
poniedziałek, 9 września 2013
Święto Śliwki, Strzelce Dolne 2013
Po Festiwalu Smaku w Grucznie w miniony weekend odbyła się kolejna impreza, które na stałe już zagościła w kalendarzu wydarzeń kulinarnych województwa Kujawsko - Pomorskiego. XIII edycja Święta Śliwki zgromadziła mnóstwo wystawców przeróżnych wyrobów z całej Polski, nie zabrakło też licznych przedstawicieli naszego województwa. Głównym bohaterem dwudniowego święta była jednak śliwka.
piątek, 6 września 2013
Krem z dyni
Dzisiejsza zupa, a właściwie krem cieszy się w moim domu nie mniejszą popularnością niż pomidorówka, choć to ta druga jest numerem 1. Jednak w przeciwieństwie do pomidorów, dynia jest dostępna tylko kilka miesięcy w roku. Moja koncepcja kremu jest prosta, oparta na bulionie a jedynym "udziwnieniem" nadającym jemu wyjątkowego smaku jest curry.
środa, 4 września 2013
Pieczona papryka z wkładką
Ten przepis utwierdził mnie w przekonaniu, że idealną przyprawą do pieczonej papryki jest kardamon. To, czym wypełnicie środek tego warzywa w dużej mierze może zależeć od Was, ale używając właśnie tej przyprawy nadacie temu daniu wyjątkowy smak. Ja do środka wrzuciłem drobno posiekaną karkówkę, cebulkę i garść mniej popularnych przypraw co w połączeniu z kardamonem i samą papryką dało fajną mieszankę smaków i zapachów.
wtorek, 3 września 2013
Placki z bobu
Jakiś czas temu próbowałem Was przekonać, że placki z cukinii wyglądają i smakują tak samo jak tradycyjne placki ziemniaczane, a są przy tym o niebo zdrowsze i lżejsze. Tym razem proponuję Wam placki z bobu z dużą ilością zieleniny. Też całkiem zdrowe choć muszą być smażone na dość dużej ilości oleju. Przepis ten ma niestety jedną małą wadę - obieranie bobu. Choć z drugiej strony jakby człowiek ugotował sobie dzień wcześniej i obrany zostawił w lodówce to samo zrobienie i pieczenie placków idzie szybko.
niedziela, 1 września 2013
Sos winegret
Jeden z najpopularniejszych zimnych sosów do sałatek. Sos winegret. Ile sałatek, tyle przepisów. Czym różni się mój? Do podstawowej bazy czyli oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli dodałem miodu. Z ziół używam tylko tych prowansalskich. Dzisiejszy wpis nie jest przypadkowy. W przyszłym tygodniu sos będzie idealnym uzupełnieniem pysznej sałatki ze szpinaku, kurczaka, pomidora i ... sami zobaczycie.