Nie wiem na ile można to danie nazwać azjatyckim, ale z zamysłu miała powstać kolacja o chińskim charakterze. Wyszedł z tego rewelacyjny, chrupiący kurczak w cieście naleśnikowym razem z mieszanką warzyw w słodko - kwaśnym sosie. Niestety jest to przepis bardzo czasochłonny, choć robiłem to pierwszy raz i na pewno przy ponownej próbie wykorzystam doświadczenie pod względem organizacyjnym. Tak czy inaczej wszystkie palniki kuchenki grzały się przez bite 2 godziny.
Składniki:
Dla kurczaka
- filet z piersi kurczaka
- 100 ml mleka
- 150g mąki pszennej
- 1 jajko
- płatki kukurydziane
- bułka tarta
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- olej rzepakowy
Dla warzyw:
- 1/2 papryki zółtej, zielonej, czerwonej
- 1 marchew
- 6 grzybów mun
- 80g pędów bambusa
- oliwa
Dla sosu:
- szklanka bulionu warzywnego
- 100g koncentratu pomidorowego
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 30%
- łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu gryczanego
- łyżeczka suszonej ostrej papryki
- sok z połowy cytryny
- łyżka miodu gryczanego
- łyżeczka suszonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie całej potrawy zacząłem od sosu. Wszystkie szczegóły znajdziecie >>>tutaj<<<. Następnie przygotowałem ciasto, w którym później moczyłem kurczaka. Jajko roztrzepałem z mlekiem, dodałem mąkę i przyprawy, doprawiłem solą. Ciasto musi być gęste, w razie czego dodajcie odrobinę mleka lub mąki. Gotową masę odstawiamy żeby sobie odpoczęła. W tym czasie kroimy umytego kurczaka w paski i przygotowujemy panierkę z drobno zmielonych płatków kukurydzianych i bułki tartej w proporcji 1 szklanka płatków do 1/2 szklanki bułki tartej. Kiedy kurczak jest gotowy do obróbki przygotowujemy sobie warzywa. W niewielkim garnku podgotowujemy marchewkę, grzyby zalewamy wrzątkiem (na 10 minut), pędy bambusa opłukujemy z zalewy. Kiedy marchewka będzie już lekko miękka wyjmujemy ją a do tej samej wody wrzucamy grzyby i gotujemy kolejne 10 minut. Marchewkę kroimy w talarki, paprykę w paski.
Na kuchence rozgrzewamy pierwszą patelnię ze sporą ilością oleju. Tu będziemy smażyć kurczaka, każdy kawałek najpierw maczamy w cieście a następnie w panierce, smażymy na lekko brązowy kolor. W połowie smażenia kurczaka na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy paprykę, później dodajemy marchewkę, na sam koniec grzyby i pędy bambusa. Po chwili całość zalewamy połową z wcześniej przygotowanego sosu. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz ostrą paprykę i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 5-7 minut. W trakcie duszenia warzyw powinniśmy skończyć smażenie kurczaka, podgrzać pozostałą połowę sosu pomidorowego i mieć gotowy ryż (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Tym sposobem na talerzu otrzymacie ryż z łagodnym sosem pomidorowym, warzywa w słodko - kwaśno - ostrym sosie i pysznego chrupiącego kurczaka. Przygotowanie tego zajmuje sporo czasu ale naprawdę warto. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2-2,5 godziny
Stopień trudności: średnio trudne
Przygotowanie całej potrawy zacząłem od sosu. Wszystkie szczegóły znajdziecie >>>tutaj<<<. Następnie przygotowałem ciasto, w którym później moczyłem kurczaka. Jajko roztrzepałem z mlekiem, dodałem mąkę i przyprawy, doprawiłem solą. Ciasto musi być gęste, w razie czego dodajcie odrobinę mleka lub mąki. Gotową masę odstawiamy żeby sobie odpoczęła. W tym czasie kroimy umytego kurczaka w paski i przygotowujemy panierkę z drobno zmielonych płatków kukurydzianych i bułki tartej w proporcji 1 szklanka płatków do 1/2 szklanki bułki tartej. Kiedy kurczak jest gotowy do obróbki przygotowujemy sobie warzywa. W niewielkim garnku podgotowujemy marchewkę, grzyby zalewamy wrzątkiem (na 10 minut), pędy bambusa opłukujemy z zalewy. Kiedy marchewka będzie już lekko miękka wyjmujemy ją a do tej samej wody wrzucamy grzyby i gotujemy kolejne 10 minut. Marchewkę kroimy w talarki, paprykę w paski.
Na kuchence rozgrzewamy pierwszą patelnię ze sporą ilością oleju. Tu będziemy smażyć kurczaka, każdy kawałek najpierw maczamy w cieście a następnie w panierce, smażymy na lekko brązowy kolor. W połowie smażenia kurczaka na drugiej patelni na łyżce oliwy podsmażamy paprykę, później dodajemy marchewkę, na sam koniec grzyby i pędy bambusa. Po chwili całość zalewamy połową z wcześniej przygotowanego sosu. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz ostrą paprykę i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 5-7 minut. W trakcie duszenia warzyw powinniśmy skończyć smażenie kurczaka, podgrzać pozostałą połowę sosu pomidorowego i mieć gotowy ryż (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Tym sposobem na talerzu otrzymacie ryż z łagodnym sosem pomidorowym, warzywa w słodko - kwaśno - ostrym sosie i pysznego chrupiącego kurczaka. Przygotowanie tego zajmuje sporo czasu ale naprawdę warto. Smacznego!
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2-2,5 godziny
Stopień trudności: średnio trudne
Minął już tydzień odkąd miałam okazję degustować to dzieło a ja nadal czuję ten smak. Majstersztyk pod każdym względem. Kurczak chrupiący, sos przepyszny a warzywa rozpływające się w ustach. Poczułam się jak w prawdziwej dobrej restauracji. Danie widać na załączonym obrazku, choć wygląda apetycznie to i tak nie oddaje tego wspaniałego smaku. Było o stokroć smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń