poniedziałek, 23 września 2013

Pieczona ryba z rozmarynem, pietruszką i pieczarkami

Powiem nieskromnie, że to jest absolutny numer 1 jeśli chodzi o moje dotychczasowe przepisy na rybę. Kombinując jak tu przygotować mojego ulubionego dorsza tak się wszystko dobrało, że goście jedzący tak przygotowaną rybkę non stop zachwycaliśmy się jej smakiem. Idealnie wypieczona ryba, aromatyczny farsz, odpowiednia ostrość i do tego półwytrawne wino, moje ulubione hiszpańskie Celebro.



Składniki:
- 4 średnie filety ze skórą 
- 400g pieczarek
- 3 łyżki pietruszki
- 2 małe czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 duże jajko
- 2 cytryny
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
- oliwa

Umyte i osuszone filety solimy, pieprzymy i odstawiamy do lodówki. Przygotowanie farszu rozpoczynamy od zeszklenia cebuli i czosnku na maśle, następnie dodajemy dosyć drobno posiekane pieczarki. Solimy, pieprzymy i dusimy 10 - 15 minut. Następnie czekamy aż woda, którą puszczą grzyby odparuje a same pieczarki lekko się przypalą. Po wystudzeniu masy dodajemy kolejno gałkę muszkatołową, pietruszkę, jajko, parmezan i na koniec bułkę tartą. Blachę wykładamy papierem, na którym układamy dwa filety skórą do dołu. Następnie kładziemy na nie farsz i przykrywamy pozostałymi kawałkami ryby. Skórę smarujemy oliwą, lekko solimy, mocniej pieprzmy i na koniec układami listki rozmarynu. Boki ryby na całej długości obkładamy pokrojoną w plastry cytryną. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 30 - 35 minut. Smacznego!   

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnio trudne 


1 komentarz:

  1. powiem krótko : r e w e l a c j a Wiem co mówię. Skórka chrupiąca, rybka rozpływająca się w ustach.Do tego ten lekki posmak cytrynki. Farsz to nie "misz masz" lecz dobrze komponujące się ze sobą smaki. To danie z pewnością połechcze podniebienie nawet tych najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...