czwartek, 20 kwietnia 2017

Domowa zapiekanka

Dziś przepis na szybką i smaczną domową zapiekankę, a właściwie na ciasto. Tak jak w przypadku pizzy, tak i przy zapiekankach, dodatki to zasadniczo kwestia indywidualna. Najważniejsze jednak jest to, że składniki na ciasto każdy ma zazwyczaj w domu, a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 15 minut.




Składniki (na 4 zapiekanki)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sól

Dodatki:
- 5 pieczarek
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- kilka plastrów kindziuka
- ser pleśniowy
- mozzarella
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz

Przygotowanie zapiekanek zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodajemy wodę, oliwę i jajko. Ciasto wyrabiamy 5-7 minut na spójną i elastyczną masę, odstawiamy na chwilę aby odpoczęło. W tym czasie przecier pomidorowy mieszamy z ziołami, solą i pieprzem, a dodatki kroimy w plastry. 

Przed rozwałkowaniem ciasto zagniatamy jeszcze raz, formujemy wałek i kroimy na cztery części. Każdą część spłaszczamy dłonią a następnie rozwałkowujemy wzdłuż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą zapiekankę smarujemy doprawionym przecierem pomidorowym i układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut góra - dół, a następnie kolejne 5-7 minut termoobieg. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...