wtorek, 24 listopada 2015

Chaczapuri z mięsem

Od czasu mojej wizyty w krakowskich Smakach Gruzji obiecałem sobie, że odtworzę to, co tam jadłem. A przynajmniej postaram się. Chaczapuri znajduje się w pierwszej 10 moich ulubionych dań i już wiem, że regularnie będzie pojawiać się na moim stole. Połączenie ciasta drożdżowego z mięsem, warzywami i kozim serem jest mega pyszne.



Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczka soli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100ml ciepłej wody
- szczypta cukru

Składniki na farsz
- 150g mięsa mielonego (baranina, wołowina, wieprzowina)
- 10g długo dojrzewającego koziego sera 
- 1 zielona papryka
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 4 większe pieczarki
- 250ml pasty pomidorowej
- łyżka świeżo siekanej kolendry
- chlust czerwonego wytrawnego wina
- oliwa
- sól
- pieprz
- cukier

Przygotowanie zaczynamy od ciasta. Pokruszone drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i jogurt. Całość dokładnie wymieszaną dodajemy do przesianej wcześniej mąki z dodatkiem soli. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż będzie sprężyste i jednolite. Odkładamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godzinkę do wyrośnięcia (kulka musi zwiększyć swoją objętość dwukrotnie). W tym czasie przygotowujemy farsz. Na oliwie podsmażamy kolejno pokrojoną w drobną kostkę paprykę, szalotkę i czosnek. Dodajemy równie drobno pokrojone pieczarki. Dusimy 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni, przecieramy ją ręcznikiem papierowym, dajemy łyżkę oliwy i wrzucamy mięso, które wcześniej doprawiamy solą i pieprzem. Gatunek mięsa pozostawiam do dowolnego wyboru. Mi najbardziej smakuje baranina lub wołowina, ale można użyć ostatecznie wieprzowiny (szynka). Kiedy mięso będzie zarumienione dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy pastą pomidorową, dodajemy wino i drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy szczyptą soli, cukru i pieprzu. Dusimy ok. 10 minut, zdejmujemy pokrywkę tak aby większość płynu odparowała. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Każdą kulkę rozwałkowujemy na stolnicy (posypaną mąką), na bokach robimy zakładki i formujemy łódkę. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do środka kładziemy farsz, który posypujemy startym na grubych oczkach kozim serem. Następnie blacha idzie do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Wystarczy 15 minut. Przed podaniem chaczapuri posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego!  


2 komentarze:

  1. Bez urazy, ale nie może być czegoś takiego jak chaczapuri z mięsem. Z mięsem to już nie jest chaczapuri. CZACZAPURI można dosłownie przetłumaczyć z gruzińskiego jaki CHLEB Z TWAROGIEM: CHACZO=TWARÓG, PURI=CHLEB. Nazwa wzięłą się stąd, że pierwotnie, w dawnych czasach chaczapuri robiono nie z dojrzałym podpuszczkowym serem a z masą twarogową. W czasach nam współczesnych gruzińskie gospodyni dodają do niego akurat taki, ser jaki mają pod ręką. Reasumując CHACZAPURI=CHLEBEK Z SEREM. To tak jakby ktoś chciał zrobić placek, nazwać go makowiec i zamiast maku dać ser, czy też jabłka. No litości, tak się nie da. Uważajcie co piszecie. A jeśli już tak bardzo chcecie placek z mięsem nazwać po gruzińsku to proszę uprzejmie, niech to będzie np: KHORTSIPURI albo konkretnie, np. z wieprzowiną: GHORISPURI...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...