Jest to kolejny po szarlotce wypiek bez mąki. Właściwie jego receptura jest tak prosta, że aż trudno było mi uwierzyć, że z tego coś wyjdzie. A wyszło. Ciasto bardzo delikatne, z nutą cynamonu, moim zdaniem idealnie nadaje się do lodów, takich waniliowych. Pomysł zaczerpnięty z bloga Madame Edith.
Składniki:
- 1 kg batatów
- 300 ml mleczka kokosowego
- 3 jajka
- 100g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania obranych ziemniaków, które po ostygnięciu wrzucamy do miksera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Jeśli ktoś jest fanem cynamonu, może go dodać trochę więcej. Gotową masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy około 90 minut. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!
Z batata? Takie jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
rewelacyjne ciasto, mało składników, a jaki efekt!
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo egzotycznie i smacznie. Nic tylko lecieć po bataty i można przeprowadzić ten kulinarny eksperyment. ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJest to ciasto inne niż wszystkie, ale warto choć raz spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuń