czwartek, 12 listopada 2015

Gołąbki z dorsza

Przy okazji testowania patelni Woll Diamond Lite chciałem zrobić gołąbki. Ponieważ miałem akurat spory kawałek polędwicy z dorsza, to pomyślałem o wersji rybnej. Wyszły pysznie, ze wspaniałym sosem pomidorowym, który pierwszy raz zagęszczałem mąką kokosową. Spróbujcie, to naprawdę fajna odmiana.



Składniki:
- 500g świeżej polędwicy z dorsza
- 10 liści kapusty włoskiej 
- 1 czerwona papryka
- 1 mały por
- 250ml wywaru z kurczaka
- 150ml pasty pomidorowej 
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżeczka mielonych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- masło 
- cukier
- sól
- pieprz

Liście kapusty parzymy we wrzącej, osolonej (1 łyżeczka) wodzie przez 2-3 minuty. Farsz powstaje z posiekanej (aż szkoda mielić tak piękny kawałek ryby) polędwicy z dorsza, drobno posiekanej czerwonej papryki oraz równie drobno pokrojonego pora. Do tego dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową, posiekane kapary oraz mielone orzechy włoskie (zwyczajnie wystarczy je ubić pod ściereczką lub bardzo drobno posiekać). Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy do sparzonych liści. Zawinięte gołąbki smażymy z obu stron na maśle, mogą się nawet lekko przypalić. Następnie zalewamy wywarem (maksymalnie do połowy wysokości gołąbków), przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około kwadrans (można też wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C na 20 minut). Na koniec pozostanie nam tylko zrobienie sosu. Wyjmujemy gołąbki, dodajemy pastę pomidorową (opcjonalnie przecier pomidorowy), doprawiamy do smaku cukrem, odrobina soli a na koniec całość zagęszczamy mąką kokosową (rozpuszczoną wcześniej w zimnej wodzie). Sos szybko uzyska właściwą konsystencję, wkładamy ponownie gołąbki, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 5 minut. To wszystko! Gołąbki z dorsza gotowe do podania! Smacznego! 


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...