środa, 16 września 2015

Szarlotka bez mąki i jajek

Ostatnimi czasy przekonuje się, że naprawdę w naszej kuchni mogą powstawać słodkości bez użycia mąki, a dziś nawet bez użycia jajek. Pierwszym tego przykładem był czekoladowy deser, czas na coś bardziej czasochłonnego, ale równie smacznego, czyli szarlotkę.



Składniki (tortownica fi 24 cm):
- 300g zmielonych orzechów 
- 4 duże jabłka
- 5 łyżek drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki sody 
- 125g masła
- płatki migdałów
- cynamon

Najważniejszy składnik do zmielone orzechy. Można dostać w sklepach mąkę orzechową, która jest niczym innym jak zmielonymi orzechami arachidowymi. Możecie też przy pomocy miksera czy blendera zmielić orzechy włoskie. Do 300g dodajemy sodę i cukier, mieszamy dokładnie. Tortownicę smarujemy masłem, na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które rozrzucamy kawałki (75g) masła. Im masło będzie drobniej porozrzucane, tym dokładniej pokryje całość dna tortownicy. Następnie układamy równo na całości połowę ze startych wcześniej na grubych oczkach jabłek (odciskamy lekko z nadmiaru soku), posypujemy cynamonem i ponownie nakładamy 1/3 suchych składników, a następnie posypujemy je płatkami migdałów. Na nie ponownie starte jabłka, znów cynamon i pozostałą część suchych składników i ponownie płatki migdałów. Na koniec, na sam wierzch ponownie rozrzucamy rozdrobnione masło. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180C na 1:15 minut. Kiedy wierzch szarlotki stwardnieje, migdały przypieką się, to znaczy że czas wyjąć ciasto z piekarnika. Po pierwszym kęsie nie uwierzycie, że tak prosty przepis może okazać się tak smakowity. Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...