wtorek, 8 września 2015

Faszerowana pierś z kurczaka

Szpinak, czosnek i boczek to dla mnie (choć pewnie nie tylko)  idealne połączenie. Tym razem dodałem do tego jeszcze pieczarki i nafaszerowałem tym filet z piersi kurczaka. Tak, kilka prostych składników, 15 minut w kuchni i na talerz wjeżdża soczysta, aromatyczna pierś z kurczaka z magicznym farszem. Dodatki? Mogą być pieczone ziemniaki, może być brokuł, ale to mięso będzie łechtało Twoje kubki smakowe.




Składniki:
- filet z piersi kurczaka
- 10 średnich pieczarek
- 6 plastrów (150g) wędzonego boczku
- 300g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła 
- zioła prowansalskie
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz

Filet z piersi kurczak oczyszczamy z kostek/chrząstek oraz błonek tłuszczu, przekrawamy na pół. Każdą połówkę powoli rozkrawamy nożem, tak aby powstało nam coś na kształt serca. Po przykryciu folią spożywczą delikatnie rozbijamy mięso. Następnie solimy i pieprzymy z zewnętrznej stromy, odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło ( jeśli boczek jest tłusty, to nawet nie musimy używać dodatkowego tłuszczu), na które wrzucamy boczek pokrojony w sporą kostkę. Kiedy boczek stanie się chrupiący, zdejmujemy go z patelni i na pozostałym tłuszczu podsmażamy chwilę drobno pokrojony czosnek. Dalej dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plastry. Solimy, pieprzymy i przykrywamy patelnię, tak aby pieczarki puściły wodę, w której następnie się uduszą. Po odparowaniu wody z pieczarek wrzucamy szpinak, który wcześniej szatkujemy na mniejsze kawałki (szczególnie jak używamy takiego "dorosłego" z własnego ogrodu lub z porządnego warzywnika pod blokiem) Ponownie dodajemy sól, przykrywamy patelnię i czekamy aż zielone zwiędnie. Na koniec ponownie dodajemy boczek, mieszamy i wyłączamy gaz. Teraz farsz trzeba nałożyć na wewnętrzną stronę filetu z kurczaka. Po jego nałożeniu, filet zamykamy, spinamy wykałaczkami i jego zewnętrzną stronę oprószamy ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Gotowe, nafaszerowane, przyprawione piersi z kurczaka kładziemy na blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Pieczemy 40-45 minut. Po upływie niemal godziny otrzymamy soczystą (dba o to sok ze szpinaku i pieczarek) i aromatyczną pierś z kurczaka z klasycznym (jak dla mnie) ale zawsze smacznym farszem ze szpinakiem w roli głównej.

PS. Pamiętajcie, aby przed podaniem wyciągnąć wykałaczki ;-) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...