poniedziałek, 14 września 2015

Czekoladowy deser, domowy krem à la nutella

Trzy proste składniki, blender, 5 minut i możecie sami w domu zrobić czekoladowy deser, choć dzieci nazwały to "jakby nutella". Ok, może nie każdy ma zawsze w lodówce awokado, ale też z drugiej strony jeśli kupisz sobie jedną sztukę, to przez dobre 2-3 tygodnie można je trzymać w lodówce. No a pozostałe składniki, to raczej bywają w domu.



Składniki:
- 2 miękkie, dojrzałe awokado
- 4 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki miodu, naturalnego, najlepiej lipowego lub gryczanego

Jeśli awokado jest twarde wystarczy zostawić je na dzień, dwa na parapecie. Szybko zrobi się miękkie, a takie jest łatwiejsze w obróbce. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy. I to wystarczy! Jeśli chcesz mieć ciemniejszą barwę, dodaj więcej kakao. Jeśli bardziej słodkie, więcej miodu. Po zmiksowaniu całości naprawdę nie czuć smaku awokado, a dzieci w życiu się nie domyślą, z czego ta pyszna słodkość została zrobiona.



7 komentarzy:

  1. Oj widzę, że smakowało i to bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to chyba jeden z najprostszych przepisów na domową nutellę jaki widziałam - zazwyczaj mają jeszcze orzechy, daktyle i inne składniki. super, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym dodała chyba zgniecione orzechy laskowe jeszcze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać orzechy, migdały, co kto lubi. Ja nic nie dodałem aby pokazać, że zwykłe awokado może smakować jak czekolada.

      Usuń
  4. Takie kremy są najlepsze i najzdrowsze, a Twój przepis jest najprostszy ze wszystkich jakie czytałam do tej pory, sama też robię, ale jako słodzika używam namoczonych daktyli :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...