Trzy proste składniki, blender, 5 minut i możecie sami w domu zrobić czekoladowy deser, choć dzieci nazwały to "jakby nutella". Ok, może nie każdy ma zawsze w lodówce awokado, ale też z drugiej strony jeśli kupisz sobie jedną sztukę, to przez dobre 2-3 tygodnie można je trzymać w lodówce. No a pozostałe składniki, to raczej bywają w domu.
Składniki:
- 2 miękkie, dojrzałe awokado
- 4 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki miodu, naturalnego, najlepiej lipowego lub gryczanego
Jeśli awokado jest twarde wystarczy zostawić je na dzień, dwa na parapecie. Szybko zrobi się miękkie, a takie jest łatwiejsze w obróbce. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy. I to wystarczy! Jeśli chcesz mieć ciemniejszą barwę, dodaj więcej kakao. Jeśli bardziej słodkie, więcej miodu. Po zmiksowaniu całości naprawdę nie czuć smaku awokado, a dzieci w życiu się nie domyślą, z czego ta pyszna słodkość została zrobiona.
Oj widzę, że smakowało i to bardzo ;)
OdpowiedzUsuńno i taka domowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńto chyba jeden z najprostszych przepisów na domową nutellę jaki widziałam - zazwyczaj mają jeszcze orzechy, daktyle i inne składniki. super, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodała chyba zgniecione orzechy laskowe jeszcze;)
OdpowiedzUsuńMożna dodać orzechy, migdały, co kto lubi. Ja nic nie dodałem aby pokazać, że zwykłe awokado może smakować jak czekolada.
UsuńTakie kremy są najlepsze i najzdrowsze, a Twój przepis jest najprostszy ze wszystkich jakie czytałam do tej pory, sama też robię, ale jako słodzika używam namoczonych daktyli :)))
OdpowiedzUsuńTo prawda, są zdrowe i znikają migusiem!
Usuń