poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto z batatów

Jest to kolejny po szarlotce wypiek bez mąki. Właściwie jego receptura jest tak prosta, że aż trudno było mi uwierzyć, że z tego coś wyjdzie. A wyszło. Ciasto bardzo delikatne, z nutą cynamonu, moim zdaniem idealnie nadaje się do lodów, takich waniliowych. Pomysł zaczerpnięty z bloga Madame Edith.



Składniki:
- 1 kg batatów
- 300 ml mleczka kokosowego
- 3 jajka
- 100g drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie ciasta zaczynamy od ugotowania obranych ziemniaków, które po ostygnięciu wrzucamy do miksera. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy. Jeśli ktoś jest fanem cynamonu, może go dodać trochę więcej. Gotową masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy około 90 minut. Gotowy wypiek oprószamy cukrem pudrem i gotowe! Smacznego!   


5 komentarzy:

  1. Z batata? Takie jeszcze nie jadłam! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne ciasto, mało składników, a jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo egzotycznie i smacznie. Nic tylko lecieć po bataty i można przeprowadzić ten kulinarny eksperyment. ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest to ciasto inne niż wszystkie, ale warto choć raz spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...