Jeden z najpopularniejszych zimnych sosów do sałatek. Sos winegret. Ile sałatek, tyle przepisów. Czym różni się mój? Do podstawowej bazy czyli oliwy, soku z cytryny, czosnku i soli dodałem miodu. Z ziół używam tylko tych prowansalskich. Dzisiejszy wpis nie jest przypadkowy. W przyszłym tygodniu sos będzie idealnym uzupełnieniem pysznej sałatki ze szpinaku, kurczaka, pomidora i ... sami zobaczycie.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu lipowego
- duży ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- pieprz
Składniki mieszamy dokładnie ze sobą (czosnek bardzo drobno siekamy lub po prostu przeciskamy) i zanim dodamy do sałatki dajemy im minimum pół godziny na przegryzkę.
Świetnie smakuje ten sos to sałatek, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń