wtorek, 21 marca 2017

Grillowana pierś z indyka, zielona sałatka

To jest propozycja dania z cyklu  "Obiad w 30 minut", według pomysłu i wykonania Ani. Warunek jest zasadniczo jeden, mięso należy zamarynować dzień wcześniej. Tym przepisem rozpoczynamy też przygotowania do wiosennego grillowania, bo mięsko można upiec na patelni ale i także na tradycyjnym grillu.




Składniki do mięsa:
- 1 filet z piersi indyka
- 3-4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól
- pieprz 

Składniki do zielonej surówki
- 1 zielona papryka
- 1 ogórek świeży
- 1 por
- 1 jabłko
- 1 papryka chilli

Składniki do sosu:
- 4 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka miodu lipowego
- duży ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz 
 
Tak jak wspomniałem we wstępie, mięso należy zamarynować dzień wcześniej, Pierś z indyka myjemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż otrzymując kilka płaskich kawałków mięsa. Jeśli istnieje taka konieczność, mięso delikatnie rozbijamy, im plastry będą cieńsze, tym szybciej się upieką. Marynata jest sama w sobie bardzo prosta, ale obecność tylko majeranku gwarantuje wyrazisty smak mięsa. Płaty indyczej piersi dokładnie pokrywamy wymieszaną marynatą i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.

W dniu przygotowania dania zaczynamy od sosu do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez prasę) i odstawiamy na bok. Kolejnym krokiem jest pokrojenie wszystkich składników na sałatkę. Ogórka przed pokrojeniem pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Podobnie zieloną paprykę, jabłko i pora. Z papryki chilli także usuwamy pestki (chyba, że decydujemy się na wersję mega ostrą) i kroimy bardzo drobno. Możemy rozgrzewać już (w wersji domowej) patelnię grillową, na którą kładziemy mięso. Na dobrze rozgrzanej patelni potrzebuje 2-3 minuty z każdej strony. W między czasie mieszamy składniki sałatki z wcześniej zrobionym sosem winegret. 
 
Pozostaje nam już tylko wyłożyć wszystko na talerz. Dodatkowo można jeszcze ugotować brązowy ryż, a łączny czas przygotowania wszystkiego nie powinien przekroczyć 30 minut. Jest prosto, szybko, a przede wszystkim smacznie. Polecam! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...