piątek, 30 sierpnia 2013

Schabowe w śmietanie

Schab zawsze jadłem w jednej postaci, tradycyjnego schabowego. Chyba ze względu na dosyć suche mięso nigdy nie próbowałem wykorzystać tego mięsa w innym przepisie. Nadszedł jednak czas połączenia dobrze przyprawionego kawałka schabu ze śmietaną, makaronem, pomidorami i kurkami. Rewelacja. Mięso w sumie dalej dosyć suche, choć duszone w pysznym sosie śmietanowym nabrało niepowtarzalnego smaku. Choć może powtarzalnego, przynajmniej na naszych talerzach. Na pewno jeszcze do tego wrócę.



Składniki:
- 2 grube kotlety schabowe
- ok. 15 pomidorków kotajolwych
- 2 małe cebule
- garść kurek (opcjonalnie mogą być pieczarki)
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- łyżeczka suszonego tymianku
- 5 łyżek oleju
- sól
- pieprz

Umyte i osuszone mięso rozbijamy, jednak sam kotlet powinien pozostać dosyć gruby (ok. 7 mm). Solimy, pieprzymy i wcieramy oregano i tymianek. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z obu stron na rumiano, a następnie zdejmujemy je i trzymamy w cieple (pod talerzami). Na pozostałym tłuszczu podsmażmy pokrojone w krążki cebulę, posiekany czosnek oraz grzyby i chwilę później dodajemy połówki pomidorów. Kiedy skórka pomidorów zacznie się lekko ścinać dodajemy śmietanę. Po zagrzaniu się sosu wrzucamy wcześniej usmażone kotlety i całość doprawiamy solą i pieprzem. Przez kolejne 10 minut dusimy na małym ogniu. Na sam koniec zdejmujemy pokrywkę i chwilę redukujemy sos. Podawać można z makaronem tagliatelle, który idealnie pasuje do tej potrawy. Smacznego! 

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: średnio trudne


3 komentarze:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak cudnie podanych schabowych jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, to zawsze jakaś odmiana od tradycyjnych w panierce :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...