poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Faszerowana kalarepa

Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj przepis na obiad, do którego potrzebny będzie sos pomidorowy. To jest jednak dodatek do głównego bohatera na talerzu - kalarepy. To danie mógłbym ocenić jako czas debiutów. Pierwszy raz zapiekałem kalarepę. Pierwszy raz użyłem także dwóch nowych przypraw: czarnuszki i kardamonu. Powiem Wam, że całość łącznie z sosem i pełnoziarnistym ryżem smakowała rewelacyjnie. Ogromna mieszanka smaków i aromatów ziół. 



Składniki:
- 2 duże kalarepy
- 250g mielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 marchew
- 4 średnie pieczarki
- pół szklanki bulionu warzywnego
- 150g jogurtu naturalnego
- 25g masła
- 1/4 łyżeczki czarnuszki
- szczypta kardamonu
- sól
- pieprz

Na początek w osolonej wodzie gotujemy kalarepy, około 10 minut. Po ich ostygnięciu najpierw obieramy ze skóry a następnie wydrążamy. Najbardziej miękką część środka kalarepy drobno szatkujemy, mieszamy z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, czarnuszkę, kardamon i odstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie na maśle podsmażamy drobno posiekaną marchewkę ( + kilka plasterków do dekoracji) i także drobno pokrojone pieczarki. Po chwili dodajemy bulion i dusimy do miękkości. Na drugiej patelni podsmażamy mięso z kalarepą i przyprawami, a następnie dodajemy do marchewki i pieczarek. Całość zalewamy jogurtem i na małym ogniu czekamy aż wszelkie płyny się zredukują. Gotowy farsz wkładamy do wydrążonych kalarep (na wierzch kładziemy plasterki marchwi) i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 C. Pieczemy 20 - 20 minut. Tak przygotowane kalarepy podajemy z ryżem i wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, na który przepis możecie znaleźć >>>tutaj<<<. Smacznego!

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 60 - 90 minut
Stopień trudności: średnio trudne    


6 komentarzy:

  1. Po prostu mniam :) Kalarepę lubię, ale takiej nie jadłam... po zdjęciach widać ,że warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla tych, co lubią kalarepę polecam. Dla mnie 10/10. Danie przepyszne, wspaniałe, wyśmienite, a sos dodatkowo podkręcił smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja za kalarepą nie przepadam, ale to mi smakowało, i to bardzo. Polecam do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna strona.super jedzonko. Kalarepkę uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że się podoba no i smakuje! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...