wtorek, 20 sierpnia 2013

Szaszłyki z wątróbki

Czas na pierwsze w tym tygodniu danie, w którym znajdziecie pomidory. Nie występują one może w roli głównej, ale są ważnym dodatkiem, którego walory smakowe w sezonie są nieocenione. Szaszłyk z wątróbki jest banalnie prosty do wykonania, tak w domowym piekarniku jak i na grillu. Kluczem do niezapomnianego smaku jest mieszanka przypraw, w jakiej otoczone jest mięso którą idealnie uzupełnia śliwka. 



Składniki:
- 250g wątróbki drobiowej
- 25 pomidorków cherry
- 12 suszonych śliwek
- 7 plastrów boczku parzonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 świeżo startej gałki muszkatałowej

Na początek mieszamy ze sobą wszystkie suche przyprawy. Jeśli szaszłyki mają być ostre to dodajemy jeszcze 1/2 łyżeczki ostrej papryki. Wątróbki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałeczki a następnie papierowym ręcznikiem dokładnie osuszamy. Mieszamy je z wcześniej przygotowaną przyprawą, która tak naprawdę nadaje się do większości mięs na grilla. Gotowe wątróbki owijamy w boczek (plastry kroimy na mniejsze, tak żeby wątróbka była owinięta tylko raz). Dlaczego parzony? Dlatego, że wędzony bardzo szybko stwardniałby, a wątróbka potrzebuje czasu żeby się upiec, czasu który jest właśnie odpowiedni dla obróbki termicznej boczku parzonego. Pomidorki kroimy na pół, podobnie śliwki. Na patyczek nadziewamy kolejno: pół pomidorka, pół śliwki, pół pomidorka, wątróbkę z boczkiem i tak powtarzamy ten schemat czterokrotnie kończąc pomidorkiem ze śliwką. W piekarniku szaszłyki pieczemy w temperaturze 170 C przez około 20 minut, na grillu na pewno dłużej. Podawać można z pieczonymi ziemniakami (robią się tyle samo czasu). Fajnym dodatkiem jest maślanka i świeża mięta, która idealnie pasuje do całości.  

Liczba porcji: 4 szaszłyki
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnio trudne


3 komentarze:

  1. Super pomysł! Na pewno podobną kombinację wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam! Wątróbka smakuje zupełnie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wątróbkę na różne sposoby ale takiego jeszcze nie jadłam czas wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...