środa, 7 sierpnia 2013

Sałatka na zimno, sałatka na ciepło, sałatka dobra na wszystko

Zawartość miski, którą widzicie na zdjęciu można podawać albo na ciepło - w roli lekkiego dania obiadowego, albo na zimno - w roli sałatki na kolację czy imprezę. Banalnie prosta w przygotowaniu potrawa, która idealnie pasuje na upalne obecnie dni z przepisu autorstwa mojej żony.



Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 400g makaronu kokardki
- 200g suszonych pomidorów
- puszka czerwonej fasoli konserwowej
- puszka groszku konserwowego
- 4 duże ogórki konserwowe
- garść czarnych oliwek
- 1 cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- suszona bazylia i oregano
- pieprz
- sól

Jeśli ma to być sałatka na zimno, to dzień wcześniej możemy sobie przygotować mięso. Umyte i osuszone filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią i oregano. Najlepiej aby kurczak "poczekał" chwilę na smażenie w lodówce, ale jeśli nie macie czasu to od razu można wrzucić na patelnię z minimalną ilością oleju i podsmażyć do zarumienienia się. Makaron gotujemy w osolonej (1 łyżeczka) wodzie. Po ostygnięciu kurczaka i makaronu mieszamy wszystko w jednej misce. Pomidory szatkujemy na mniejsze kawałeczki, oliwki kroimy na połowę, ogórki i cebulę ciachamy w kostkę. Przyprawiamy tylko pieprzem. W przypadku sałatki w chłodniejsze dni można całość związać łyżką majonezu. Podane ilości składników dadzą wam dużą miskę gotowego dania, które jest proste, smaczne i dobre na każdą okazję. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...