środa, 18 września 2013

Imprezowy przysmak

Dzisiejsza propozycja sałatki cieszy się w naszym domu zawsze dużym powodzeniem. Ciekawe połączenie arbuza, szpinaku, kurczaka i dodatków zmieszanych z sosem winegret według autorskiego przepisu ma wielu amatorów i zazwyczaj szybko znika ze stołu. 



Składniki:
- 100g świeżego młodego szpinaku
- filet z piersi kurczaka
- ćwiartka średniego arbuza
- ok. 10 sztuk pomidorków wiśniowych
- 1 mała cebula
- 3 ogórki konserwowe
- prażone ziarna słonecznika
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Kurczaka kroimy w średnią kostkę i przyprawiamy oregano, solą i pieprzem a następnie na minimalnej ilości oleju obsmażamy na lekko brązowy kolor. Pomidorki kroimy na połówki, arbuza i ogórki w kostkę, cebulę w pióra. Szpinak dokładnie myjemy. Całość mieszamy razem i dodajemy sos winegret według przepisu, który znajdziecie >>>tutaj<<<. Na sam koniec sałatkę posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika. Opcjonalnie na wierzch można też dodać odrobinę fety. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...