poniedziałek, 16 września 2013

Czekoladowe ciasto z borówkami

Nie wiem na ile dzisiejszy przepis na czekoladowe ciasto z borówkami jest trudny, ale dla mnie to niewątpliwy sukces, że udało się je upiec. Tak jak pisałem we wpisie o waniliowo - truskawkowych tartinkach ta część kulinarnych podbojów jest dla mnie magią i to sporą. Naczytałem się, naoglądałem się, nasłuchałem się i dalej nie wiem czemu w moim piekarniku rzadko co wychodzi. Tym razem powiedzmy się udało, choć dalej nie mogę sobie poradzić z pękającym wierzchem ciasta. 



Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250g borówek

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem. Po uzyskaniu płynnej masy dodajemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy. Kiedy całość lekko przestygnie dodajemy kawę rozpuszczoną w mleku, a dalej kolejno jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przed dodaniem każdego kolejnego składnika masa musi być porządnie wymieszana. Na sam koniec dodajemy 2/3 borówek. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch posypujemy pozostałymi owocami. Ciasto wkładamy do nagrzanego wcześniej do 175C piekarnika, pieczemy do suchego patyczka, mi to zajęło około godziny.


5 komentarzy:

  1. Wprawa czyni mistrza,a ciasto super ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Lubię takie ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli mam mrożoną borówkę to rozmrozić przed wymieszaniem z ciastem czy nie? pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, lepiej rozmrozić i pozostawić na sitku aby pozbyć się nadmiary soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, w weekend sprawdzę :) pozdrawiam Kasia

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...