Postanowiłem wprowadzić na blogu nowy cykl wpisów, który nazwałem "Czytamy etykiety". Ponieważ zajmuje się zawodowo produkcją etykiet, to bardzo często chwytam w sklepach za produkt, oglądam etykietę no i czytam co tam jest na niej napisane. Kiedy zacząłem na poważnie zajmować się gotowaniem, zacząłem też czytać etykiety, a konkretnie skład tego, co kupuję. Stąd pomysł na taki cykl wpisów na blogu. Dziś poczytamy etykiety soków marchwiowych.
Strony
▼
środa, 22 kwietnia 2015
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Pasta pomidorowa z awokado
Pamiętacie wpis o maśle z awokado? Ostatnio natrafiłem na ciekawą lekturę na temat tego owocu, więc postanowiłem pójść krok dalej. Wielu z nas używa ketchupu, w różnych kombinacjach, w tym także, a może i przede wszystkim na kanapki. Postanowiłem do masła z awokado dodać zaledwie 3 składniki, które dały mi pyszną pastę pomidorową, taki zdrowy zamiennik ketchupu.
środa, 15 kwietnia 2015
World Food Warszawa 2015
Korzystając z okazji odwiedziłem wczoraj warszawskie targi World Food 2015, na terenie których można spotkać producentów oraz dystrybutorów żywności z całego świata. Obok polskich firm swoje wyroby prezentują reprezentanci Azji, Afryki, Ameryki Południowej no i oczywiście Europy, głównie wschodniej. Zapraszam na fotorelację z World Food Warszawa 2015.
wtorek, 14 kwietnia 2015
Polędwiczki wieprzowe faszerowane fetą
Bardzo często przygotowując posiłki staram się, aby na talerzu było smacznie, zdrowo no i kolorowo. Drugim priorytetem jest czas przygotowania dania. Jak pewnie część z Was zdążyła już zauważyć, większość moich przepisów na dania obiadowe można przygotować w niecałą godzinkę. Podobnie jest w tym przypadku, wystarczy 30 minut, a polędwiczki i dodatek w postaci podsmażonej cukinii zadowoli każdy żołądek.
środa, 8 kwietnia 2015
Zupa z gruszek i pietruszek
Delikatna, lekko słodkawa, pozytywnie zaskakująca smakiem. Taka jest zupa z gruszek i pietruszek z przepisu o. Adama Szustaka, którą ugotowała moja żona. Pierwotny przepis został lekko zmodyfikowany, ale to co zostało dodane do tej zupy, podkręciło jeszcze jej smak i aromat. Myślę, że ta propozycja jest idealna na poświąteczny czas. W Wielkanoc zazwyczaj królują mięsa i ciasta, więc naszym organizmom przyda się coś lżejszego.
czwartek, 2 kwietnia 2015
Domowa wędlina
Ten przepis jest tak łatwy w wykonaniu, że aż żal nie spróbować. Tak przynajmniej było ze mną, nie chciałem wierzyć, że gotując dwukrotnie przez 5 minut dowolne mięso, otrzymam aromatyczną, soczystą wędlinę domową. Przyprawy każdy dobiera sobie sam, ale polecam spróbować moją mieszankę. Jest delikatna, ale znakomicie przechodzi mięso swoim zapachem.