Strony

wtorek, 26 maja 2015

Domowa przyprawa do grilla

Wiele odwiedzających mnie osób zaskakuje ilość przypraw jakie posiadam, choć dla mnie to nic nadzwyczajnego. Za każdym razem tłumaczę, że część używam regularnie, a inne sporadycznie, podkreślając przy tym, że warto mieć taki zestaw w domu. Własnoręcznie przygotowana przyprawa do grilla ma dwie zalety. Pierwsza to rezygnacja z kupna sklepowej, w dużej mierze opartej na soli i kurkumie. Druga to potrzeba zakupienia kilku fajnych aromatów, które na pewno w przyszłości się przydadzą.


poniedziałek, 25 maja 2015

Bezy z dodatkiem czekolady

Z bezami to jest tak, że albo wychodzą albo nie. Moje pierwsze podejście okazało się porażką, ale raczej była to zasługa piekarnika, w którym właściwie nic słodkiego nie wychodziło. Teraz mam nowy piekarnik i na razie spisuje się bardzo dobrze. Tak też było z bezami, zostało mi trochę białek z serowego cappuccino, więc jak mawiał mój sąsiad, próba nie strzelba. Wrzucam na bloga, bo w tym temacie porad jest milion pięćset sto dziewięćset, a może akurat mój sposób komuś się przyda. Aaa, no i nie musicie używać rękawa cukierniczego, bezy można kształtować zwykłą łyżką.

czwartek, 21 maja 2015

Tort truskawkowy

No i nadeszła ta historyczna chwila. Pierwszy tort w życiu, własnoręcznie zrobiony, od A do Z. Okazje były trzy: znakomici goście, drugie urodziny bloga oraz pierwsze polskie truskawki w tym roku. Nie powiem, że było łatwo, przynajmniej dla mnie. Upiec biszkopt, zrobić masę, połączyć to wszystko w miarę estetycznie, no nie jest to proste. Jednak efekt, smak i satysfakcja była tego warta. Coś czuję, że to nie ostatni mój cukierniczy wyrób.


poniedziałek, 18 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego

Ten wpis ląduje na blogu dzięki Iwonie. To ona co roku przygotowuje syrop z mniszka lekarskiego, który bardzo wspomaga nasze leczenie w okresie przeziębień i to jej receptura. O tej porze roku może nikt o tym nie myśli, ale w sezonie jesienno - zimowym taki syrop jest na wagę złota. Dlatego postanowiłem wrzucić ten przepis, bo naturalne wspomaganie leczenia w dobie miliona różnych tabletek jest na wagę złota.


środa, 13 maja 2015

Wiosenna lemoniada

Wraz z nadejściem wiosny pojawiają się pierwsze warzywa i owoce. Wśród tych drugich bardzo popularny jest rabarbar. Można go dodawać do wielu kulinarnych wytworów, u mnie jest podstawą pysznej, orzeźwiającej lemoniady.


wtorek, 5 maja 2015

Serowe cappuccino

W ostatnim czasie z dosyć prozaicznej przyczyny unikałem przygotowywania słodkości. W poprzednim mieszkaniu miałem gazowy piekarnik, którego tajemnic nie zdążyłem poznać, a lodówka swoimi rozmiarami uniemożliwiała wstawienie jakiejkolwiek blachy. Teraz się to zmieniło i choć dalej raczkuję w temacie ciast, to skorzystałem z przepisu Ostrej na słodko na serowe cappuccino. Bez pieczenia, łatwe i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne.