Ostatnimi czasy przekonuje się, że naprawdę w naszej kuchni mogą powstawać słodkości bez użycia mąki, a dziś nawet bez użycia jajek. Pierwszym tego przykładem był czekoladowy deser, czas na coś bardziej czasochłonnego, ale równie smacznego, czyli szarlotkę.
Strony
▼
środa, 16 września 2015
poniedziałek, 14 września 2015
Czekoladowy deser, domowy krem à la nutella
Trzy proste składniki, blender, 5 minut i możecie sami w domu zrobić czekoladowy deser, choć dzieci nazwały to "jakby nutella". Ok, może nie każdy ma zawsze w lodówce awokado, ale też z drugiej strony jeśli kupisz sobie jedną sztukę, to przez dobre 2-3 tygodnie można je trzymać w lodówce. No a pozostałe składniki, to raczej bywają w domu.
wtorek, 8 września 2015
Faszerowana pierś z kurczaka
Szpinak, czosnek i boczek to dla mnie (choć pewnie nie tylko) idealne połączenie. Tym razem dodałem do tego jeszcze pieczarki i nafaszerowałem tym filet z piersi kurczaka. Tak, kilka prostych składników, 15 minut w kuchni i na talerz wjeżdża soczysta, aromatyczna pierś z kurczaka z magicznym farszem. Dodatki? Mogą być pieczone ziemniaki, może być brokuł, ale to mięso będzie łechtało Twoje kubki smakowe.
wtorek, 1 września 2015
Konfitura z aronii, dyni i jabłka
Smażenie wiśni miało być ostatnią tegoroczną konfiturą. Co prawda za chwilę zacznie się sezon na węgierki, ale powidła nie należą do moich faworytów, a poza tym mam na wyciągnięcie ręki znakomite Powidła Strzeleckie. Okazało się jednak, że jakoś w moim domu pojawiła się aronia, była dynia, dorzuciłem jeszcze kwaśne, winne jabłka i powstało kolejne kilkanaście słoiczków konfitury na zimę.