Ostatnimi czasy przekonuje się, że naprawdę w naszej kuchni mogą powstawać słodkości bez użycia mąki, a dziś nawet bez użycia jajek. Pierwszym tego przykładem był czekoladowy deser, czas na coś bardziej czasochłonnego, ale równie smacznego, czyli szarlotkę.
środa, 16 września 2015
poniedziałek, 14 września 2015
Czekoladowy deser, domowy krem à la nutella
Trzy proste składniki, blender, 5 minut i możecie sami w domu zrobić czekoladowy deser, choć dzieci nazwały to "jakby nutella". Ok, może nie każdy ma zawsze w lodówce awokado, ale też z drugiej strony jeśli kupisz sobie jedną sztukę, to przez dobre 2-3 tygodnie można je trzymać w lodówce. No a pozostałe składniki, to raczej bywają w domu.
wtorek, 8 września 2015
Faszerowana pierś z kurczaka
Szpinak, czosnek i boczek to dla mnie (choć pewnie nie tylko) idealne połączenie. Tym razem dodałem do tego jeszcze pieczarki i nafaszerowałem tym filet z piersi kurczaka. Tak, kilka prostych składników, 15 minut w kuchni i na talerz wjeżdża soczysta, aromatyczna pierś z kurczaka z magicznym farszem. Dodatki? Mogą być pieczone ziemniaki, może być brokuł, ale to mięso będzie łechtało Twoje kubki smakowe.
wtorek, 1 września 2015
Konfitura z aronii, dyni i jabłka
Smażenie wiśni miało być ostatnią tegoroczną konfiturą. Co prawda za chwilę zacznie się sezon na węgierki, ale powidła nie należą do moich faworytów, a poza tym mam na wyciągnięcie ręki znakomite Powidła Strzeleckie. Okazało się jednak, że jakoś w moim domu pojawiła się aronia, była dynia, dorzuciłem jeszcze kwaśne, winne jabłka i powstało kolejne kilkanaście słoiczków konfitury na zimę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)