Schab zawsze jadłem w jednej postaci, tradycyjnego schabowego. Chyba ze względu na dosyć suche mięso nigdy nie próbowałem wykorzystać tego mięsa w innym przepisie. Nadszedł jednak czas połączenia dobrze przyprawionego kawałka schabu ze śmietaną, makaronem, pomidorami i kurkami. Rewelacja. Mięso w sumie dalej dosyć suche, choć duszone w pysznym sosie śmietanowym nabrało niepowtarzalnego smaku. Choć może powtarzalnego, przynajmniej na naszych talerzach. Na pewno jeszcze do tego wrócę.
piątek, 30 sierpnia 2013
środa, 28 sierpnia 2013
Trójkolorowy dorsz
Dorsz to chyba jednak moja ulubiona ryba. Może nie do łowienia, ale na pewno do jedzenia. Dziś proponuję lekko przyprawioną, smażoną razem z aktualnie topowymi warzywami: cukinią i pomidorami. Do tego wszystkiego dodałem trochę zielonej rukoli i wyszło bardzo kolorowe i pyszne danie, które jest dobre tak na obiad, jak i na szybki lunch.
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Festiwal Smaku Gruczno 2013
Za 2 lata ta chyba największa kulinarna impreza w województwie kujawsko - pomorskim obchodzić będzie pierwszy jubileusz. Nie wiem jak będzie za rok, a tym bardziej za dwa lata, ale miniony weekend w tej małej miejscowości koło Świecia nad Wisłą zgromadził ogrom wystawców i jeszcze więcej odwiedzających. Dziesiątki stoisk i setki, jak nie tysiące spragnionych dobrego jedzenia ludzi nie jest dziełem przypadku. Raz w roku ta wioska tętni, a wręcz bucha pysznym i różnorodnym jedzeniem, choć nie tylko. Nie brakowało też stoisk z rzeźbami, biżuterią, ceramiką czy antycznymi przedmiotami. Zapraszam na fotorelację z VIII Festiwalu Smaku w Grucznie.
czwartek, 22 sierpnia 2013
Krem ze świeżych pomidorów
Kolejnym w tym tygodniu pomidorowym rzutem wolnym okazał się krem ze świeżych pomidorów. Z jednej strony konkurencja dla pomidorówki, ale z drugiej strony obie te zupy łączy tylko główny składnik. Prezentowany dzisiaj krem to połączenie smaków różnych gatunków pomidorów z aksamitnym serem pleśniowym i chrupiącymi pestkami dyni. Idealnie smakuje z grzankami.
wtorek, 20 sierpnia 2013
Szaszłyki z wątróbki
Czas na pierwsze w tym tygodniu danie, w którym znajdziecie pomidory. Nie występują one może w roli głównej, ale są ważnym dodatkiem, którego walory smakowe w sezonie są nieocenione. Szaszłyk z wątróbki jest banalnie prosty do wykonania, tak w domowym piekarniku jak i na grillu. Kluczem do niezapomnianego smaku jest mieszanka przypraw, w jakiej otoczone jest mięso którą idealnie uzupełnia śliwka.
środa, 7 sierpnia 2013
Sałatka na zimno, sałatka na ciepło, sałatka dobra na wszystko
Zawartość miski, którą widzicie na zdjęciu można podawać albo na ciepło - w roli lekkiego dania obiadowego, albo na zimno - w roli sałatki na kolację czy imprezę. Banalnie prosta w przygotowaniu potrawa, która idealnie pasuje na upalne obecnie dni z przepisu autorstwa mojej żony.
poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Faszerowana kalarepa
Zgodnie z zapowiedzią dzisiaj przepis na obiad, do którego potrzebny będzie sos pomidorowy. To jest jednak dodatek do głównego bohatera na talerzu - kalarepy. To danie mógłbym ocenić jako czas debiutów. Pierwszy raz zapiekałem kalarepę. Pierwszy raz użyłem także dwóch nowych przypraw: czarnuszki i kardamonu. Powiem Wam, że całość łącznie z sosem i pełnoziarnistym ryżem smakowała rewelacyjnie. Ogromna mieszanka smaków i aromatów ziół.
sobota, 3 sierpnia 2013
Sos pomidorowy
Wczoraj na obiad było coś rewelacyjnego, coś co mam nadzieję wypróbujecie. Za nim jednak na blogu pojawi się przepis na główną atrakcję tego dania, dodaję osobny wpis o sosie jaki idealnie pasował do tej potrawy. Jest to sos pomidorowy, delikatny ale zaraz wyrazisty. W zależności od potrzeb można sterować jego ostrością za pomocą pieprzu i śmietanki.
piątek, 2 sierpnia 2013
Kremowa mieszanka warzyw
Dawno nie było na blogu zupy. Tym razem postanowiłem zrobić krem, którego większość składników miała wspólny mianownik w postaci zielonego koloru. Pierwszy raz dodałem też do zupy serek topiony. W końcowym efekcie wyszła całkiem niezła mikstura, choć ilość jaśniejszych warzyw sprawiła, że zupa nie bije zielenią po oczach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)