Jesteśmy co prawda po świętach, ale przed nami Sylwester a dalej karnawał więc dzisiejsza propozycja na pewno Wam się przyda. Moja sałatka warzywna nie jest do końca tylko warzywną. Oprócz tradycyjnych składników dodaję kiełbasę i jabłko, a charakterystyczny smak nadaje też musztarda sarepska.
poniedziałek, 30 grudnia 2013
piątek, 20 grudnia 2013
Śledź w śmietanie
Kolejny klasyk wigilijnego stołu - śledź w śmietanie. To jest chyba moja ulubione danie właśnie z tą rybą w roli głównej. Teraz jadam dużo różnych ryb, w różnych postaciach, ale kiedyś tak zrobione śledzie lądowały na moim talerzu przynajmniej raz w miesiącu, obowiązkowo w zestawie z gotowanymi ziemniaczkami. W domu rodzinnym wigilię razem z mamą i babcią zawsze zaczynaliśmy od tego dania. Później szybka zmiana talerza na czysty i zabieraliśmy się do pozostałych potraw.
czwartek, 19 grudnia 2013
Ryba po grecku
Chyba jedno z najpopularniejszych dań świątecznych - ryba po grecku. Skąd się wzięła ta nazwa? Nie mam pojęcia, ale pamiętam pewną anegdotę związaną z tą potrawą, było to w liceum. Rusycystka pytała się, co u nas w domu jada się na święta. Ja wypaliłem, że rybę po turecku. A ona, że chyba po grecku. Ja szybo zdałem sobie sprawę z przejęzyczenia, ale twardo brnąłem w swoją wersję mówiąc, że na pewno po turecku, bo skład jest podobny ale w tej wersji jest seler, a w greckiej nie ma. Nie wiem czy pani profesor chciała mnie oszczędzić czy nie miała pojęcia z czego robi się tę potrawę, ale nie ciągnęła dalej tematu. Po latach zapraszam więc po przepis na rybę po grecku, także z selerem :-)
środa, 18 grudnia 2013
Pieczarkowe burgery
Kto z nas nie lubi hamburgerów, chyba każdy. Rodzajów jest mnóstwo, tak naprawdę jeśli robimy je sami, to używamy ulubionych składników i sosów. Mój burger różni się od tradycyjnych jednym. Klasyczną bułkę zastąpiły pieczarki. Żeby do końca było zdrowo, w środku znalazł się kotlet z mielonej piersi indyka. Tak przygotowane burgery nadają się idealnie na przekąskę bądź oryginalny starter.
piątek, 13 grudnia 2013
Smażony śledź w zalewie octowej
Kilka tygodni temu żona przywiozła od teściowej pudełko świeżo zrobionych śledzi w occie. Zasmakowały nam bardzo, dlatego postanowiłem zakupić kilka płatów i zrobić samemu. Nie byłbym sobą, gdybym nie zmodyfikowałbym przepisu, co przełożyło się na trochę inny smak, ale wciąż bardzo dobry. Dzisiaj odebrałem właśnie 2 kg świeżutkich śledzików, które jeszcze wczoraj pływały sobie w Bałtyku. Sobota upłynie więc pod znakiem śledzia w occie, którego zamierzam w części zapakować do słoików.
środa, 11 grudnia 2013
Kurczak w papryce
Kurczaka robiłem już w wielu postaciach, i pewnie jeszcze w wielu zrobię. Podobnie jak pozostałe mięsa, także to można przygotowywać na wiele sposobów. Dzisiaj przyszło mi do głowy połączenie papryki z miodem, który właściwie był tylko brązującym, słodkim dodatkiem, bo to właśnie papryki odgrywały główną rolę w nabijaniu udek kurczaka paprykowym aromatem. Całość pieczona w rękawie dała razem z także pieczonymi batatmi bardzo dobry obiad.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Pieczony schab z orzechami
Jakiś czas temu piekłem po raz pierwszy łopatkę. Tym razem do piekarnika powędrował schab, który wcześniej marynował się w ziołach i miodzie, a tuż przed pieczeniem został obłożony orzechami. Samo pieczenie zajęło mi mniej czasu i przyznam, że byłem zaskoczony jego soczystością (jak na schab) i smakiem. Słodki, momentami lekko kwaskowy, aromatyczny no i te orzechy. Coś pysznego.
piątek, 6 grudnia 2013
Placuszki z łososia
Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się na piątkowy obiad. To, co widzicie na zdjęciu będzie jego głównym bohaterem, a zastosowań może mieć wiele. Placki równie dobrze mogą spełniać rolę burgerów, które zapakować można do bułki wraz z warzywami i sosami, można je także podawać z ryżem i gotowanymi warzywami. Możliwości jest wiele, ale w dodatku zrobienie takich placuszków nie zajmie Wam więcej niż pół godzinki.
środa, 4 grudnia 2013
Spaghetti i makaron z cukinii
Kto by pomyślał, że w tak sprytny, łatwy i przede wszystkim mega zdrowy sposób można zastąpić makaron. Okazuje się, że spaghetti nie zawsze musi wiązać się z tradycyjnym, mącznym makaronem! Wystarczy zastąpić go właśnie cukinią pokrojoną w paski. Aby do końca utrzymać "zdrowotny" styl potrawy, dorzuciłem mięso z indyka no i oczywiście masę ziół. A, no i jestem pewny, że to była cukinia a nie kabaczek, co do wczoraj nie było jeszcze takie oczywiste. Jeśli ktoś chce poczytać na czym polega różnica między tymi warzywami, zapraszam na mój facebookowy profil.
poniedziałek, 2 grudnia 2013
Sos ogórkowy
Ostatnio co raz częściej powstają w mojej kuchni nowe receptury sosów. Często modyfikuję też już te znane i wcześniej publikowane na blogu. W poprzednim tygodniu stworzyłem coś co najpierw miało być chłodnikiem ogórkowym, ale ostatecznie zmodyfikowałem to do postaci sosu. Idealnie pasuje do potraw z udziałem jajka. Jego wykonanie nie zabiera dużo czasu, choć składniki nie są raczej standardowe.
Subskrybuj:
Posty (Atom)