Tym razem kombinacja składników na talerzu była dosyć ryzykowna. Postanowiłem połączyć wyrazisty kardamon z kurczakiem, a jako dodatki padło na smażony bób i słodko - kwaśne puree marchewkowe. Nie chwaląc się wyszło genialnie. Swego rodzaju prostota poszczególnych składników dania wzięła górę i razem stanowiła fajną całość.
czwartek, 31 lipca 2014
wtorek, 29 lipca 2014
Maślany kurczak z dodatkami
W sumie nie wiedziałem jak nazwać to danie, bo powstało ono z tego co akurat miałem pod ręką. Bazą jest mięso z kurczaka, ale już dodatki są w sumie przypadkowe, włącznie z maślakami, które wyrosły w centrum suchego i upalnego lasu. Połączenie tych składników dało niesamowity efekt, aromat i smak. Spróbujcie.
wtorek, 22 lipca 2014
Dressing do sałatki z pomidorów
Jeśli ktoś z Was robił już jajko w pomidorze, na które przepis pojawił się na początku tego miesiąca, to na pewno zastanawiał się co zrobić z wydłubanym miąższem pomidora. Jest pomysł, smaczny pomysł. Wykorzystajcie to jako bazę do dressingu, który idealnie podkręca smak sałaty.
czwartek, 17 lipca 2014
Zupa ogórkowa
Było o kiszeniu ogórków, to i musi być zupa ogórkowa. To danie wpisujące się w kanon klasycznych potraw polskich stołów. Jej zrobienie jest właściwie banalnie proste, wystarczy mieć dobry wywar mięsny i kilka większych, smacznych ogórków kiszonych.
wtorek, 15 lipca 2014
Tagliatelle z boczkiem i botwinką
Ostatnio szukając nowych kulinarnych inspiracji wrzucam do swoich przepisów liście warzyw, które zazwyczaj mają jedno, góra dwa zastosowania. Ponieważ obecnie mamy sezon na botwinę, to spróbowałem zrobić na jej podstawie sos do makaronu. Połączona z boczkiem, czosnkiem i śmietaną idealnie pasowała na szybki obiad w ciągu tygodnia.
czwartek, 10 lipca 2014
Truskawkowy napój izotoniczny
Z racji mojej wzmożonej aktywności fizycznej dzisiaj na blogu coś dla ćwiczących. Pierwszy z serii napój izotoniczny, oczywiście przetestowany w boju. Jakoś nie przekonują mnie ogólnie dostępne produkty na rynku. Truskawek jest jeszcze całkiem sporo więc można je wykorzystać jako główny składnik napoju, który odpowiednio Was nawodni podczas wysiłku.
wtorek, 8 lipca 2014
Clafoutis z czereśniami
Dawno nie było nic słodkiego, dlatego dzisiaj podrzucam przepis na francuski deser z owocami. Z racji tego, że akurat mamy pełnie sezonu to moje clafoutis jest z czereśniami, ale równie dobrze możecie je zastąpić wiśniami czy jagodami. Przepis jest dosyć prosty, więc w przypadku wizyty niespodziewanych gości możecie szybko przygotować dla nich słodką niespodziankę.
piątek, 4 lipca 2014
Kiszone ogórki
Dziś klasyka gatunku, sezonu czy jak kto woli warzywa. Kiszone ogórki. Do czego to one się nie przydają. W sezonie pakujemy je gdzie tylko można. Ja z pierwszych tegorocznych kiszonych zrobiłem zupę ogórkową, ale o tym za jakiś czas. Pewnie wiele z Was także robi własne kiszone, chętnie poczytam w komentarzach co Wy dajecie do gara / wiaderka / słoika.
środa, 2 lipca 2014
Jajko w pomidorze
Szukając kolejnej alternatywny dla sobotniego śniadania postanowiłem połączyć to, co zazwyczaj znajduje się na moich kanapkach. Tym razem zestaw pomidor, jajko, zielenina, szynka został zapieczony w piekarniku. Mimo czasu oczekiwania na ścięcie się jajka, warto było. Bardzo pożywny a jednocześnie syty pomysł na śniadanie, kolacje a nawet i obiad.
Subskrybuj:
Posty (Atom)