Kolejna odsłona rybnego dania wyszła dosyć przypadkowo, zostało mi po prostu trochę kapusty kiszonej więc zamiast przygotować z niej tradycyjną surówkę do smażonej ryby, użyłem jej jako swoistej pierzynki do pieczonego dorsza.
czwartek, 25 lutego 2016
wtorek, 23 lutego 2016
Czytamy etykiety - sosy do makaronu
Po dłuższej przerwie wracam do cyklu "Czytamy etykiety". Tym razem padło na sosy do makaronu, których na sklepowych półkach nie brakuje. Do porównania wybrałem te pomidorowe, najbardziej tradycyjne. Podobnie jak to miało miejsce z jogurtami, kiedyś to właśnie taki kupny sos był bazą mojego obiadu, ale już nie jest. Dlaczego? Zapraszam do lektury.
piątek, 19 lutego 2016
Ślimaki z ciasta drożdżowego
Właściwie można by powiedzieć, że jest to pizza ze szpinakiem i innymi dodatkami. Jednak forma podania jest na tyle atrakcyjna, że na pewno zaskoczysz tym swoich gości. Ja zrobiłem moje ślimaki dosyć okazałych rozmiarów, ale równie dobrze można zrobić o połowę mniejsze i śmiało podać jako smaczną przystawkę przed daniem głównym.
środa, 17 lutego 2016
Mięsna kula w sosie pomidorowym
W sumie przygotowując to na niedzielny obiad nie spodziewałem się, że u największego smakosza i zarazem krytyka mojej kuchni, czyli mojej żony, pozycja ta wskoczy do TOP-3 najlepszych przepisów. Zrób takie mięsko, ugotuj do tego ryż i nakarmisz tym kilka osób.
poniedziałek, 15 lutego 2016
Kruche ciasteczka orzechowe
Lubię mieć w domu coś słodkiego, coś co zrobiłem sam, a co można trzymać nawet kilka tygodni. Kruche ciasteczka orzechowe robi się szybko, a przy tym trzymając je zamknięte w pojemniku, zachowują swoją kruchość i świeżość na bardzo długo. Idealne do kawy, idealne na szybki poczęstunek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)