Dłuuugo zabierałem się do tego wypieku. Sernik. Moje ulubione ciasto, wychowany na serniku mamy wysoko zawieszam poprzeczkę. Zanim jednak zmierzę się z kultowym przepisem, spróbowałem czegoś teoretycznie łatwiejszego. Z pomocą przyszedł mi przepis z bloga Malinowa Kawiarenka. Receptura nieskomplikowana, a efekt smakowity. Spróbujcie.
piątek, 5 sierpnia 2016
środa, 3 sierpnia 2016
Karkówka z grilla
Przeciętny polak zapytany, jakie jest najbardziej popularne mięso na grilla, odpowie że karkówka. Duże, grube plastry mają jednak ten problem, że długo się robią, więc przygotowałem taką wersję, która upiecze się w 15 minut. Pierwotnie miały to być szaszłyki, ale właśnie czas pieczenia zdecydował, że wyszły z tego małe, kruche i aromatyczne kawałki mięsa z delikatną panierką, która powstała z marynaty.
czwartek, 21 lipca 2016
Karkówka w sosie kurkowym z plackami ziemniaczanymi
Pogoda tego lata nie rozpieszcza. Jest jednak jeden pozytyw ciepłych dni przeplatanych z deszczami. W lasach nie brakuje kurek, pojawiają się też i inne grzyby. To jednak kolejny zbiór kurek spowodował to, co widzicie na talerzu. Miękka karkówka w sosie kurkowym tym razem została połączona z plackami ziemniaczanymi, które różnią się jednym składnikiem od tradycyjnych, przez co idealnie komponują się z mięsem i sosem.
wtorek, 12 lipca 2016
Kruche ciasto z jagodami
Wypieki na bazie kruchego ciasta stają się moimi ulubionymi. Po pierwsze ze względu na smak, a po drugie ze względu na łatwość jego przygotowania. Dodatkowo ryzyko porażki też jest znikome. Tym razem mam do zaproponowania wersję z masą budyniową oraz jagodami, zaczerpniętą od Agaty.
czwartek, 7 lipca 2016
Ogórki małosolne na sucho
To jest bez dwóch zdań hit tego sezonu. Ogórki małosolne na sucho robi się szybko, a co ważniejsze same ogórki robią się bardzo szybko. Już po 24 godzinach można cieszyć się smakiem chrupiących i aromatycznych zielonych warzyw. Po pierwszej próbie wiem, że to właśnie tym sposobem będę je przygotowywał następnym razem.
czwartek, 2 czerwca 2016
Pesto ze szpinaku
Tak się złożyło, że w tym roku dysponuję znacznym nadmiarem szpinaku. Ciepła wiosna sprawiła, że mój warzywnik obrodził w zielone liście i trzeba było poszukać sposobu na jego wykorzystanie. Ok, można mrozić, ale miejsce w zamrażarce mam ograniczone i właściwie z góry zaplanowane na konkretne warzywa i owoce. Stąd pomysł z pesto, które idealnie pasuje do makaronu.
piątek, 20 maja 2016
Pizza na włoskim cieście z botwinką, szpinakiem i serami
Przy kolejnym przygotowywaniu domowej pizzy postanowiłem sprawdzić ciasto włoskie. Cienkie, kruche, z prostych składników. Kluczowa jest tu mąka, a właściwie jej gatunek. Chodzi o mąkę włoską typ 00. Wiele źródeł podaje, że można ją zastąpić chlebową typ 650-750. Ciasto to jedno, a to co na pizzy to drugie. Obecnie trwa pełnia sezonu na szpinak i botwinę, które połączone z dwoma gatunkami sera idealnie pasują na majową pizzę.
środa, 30 marca 2016
Jak czytać etykiety?
Od pewnego czasu pojawiają się na blogu wpisy pt."Czytamy etykiety", które mają Wam pokazać jak ważne jest czytanie składu tego, co kupujemy. Pisałem już o sokach marchwiowych, o jogurtach owocowych, a ostatnio przeanalizowałem składy sosów do makaronu. Dziś nie będę pisał o konkretnym produkcie, dziś będzie ogólnie o etykietach.
piątek, 25 marca 2016
Rolada sałatkowa
Sałatka warzywna i szynka konserwowa. Pierwsza podawana jest zazwyczaj w misce, do drugiej pakuje się zazwyczaj szparagi i zalewa rosołkiem z żelatyną. Ja połączyłem jedno z drugim i w ten sposób na świątecznym stole będzie rolada sałatkowa.
czwartek, 24 marca 2016
Jajka z ziołowym majonezem
Przed Wielkanocą jeszcze jedna propozycja podania jajek, a właściwie tego co na nim się znajduje. Zamiast tradycyjnego majonezu możesz dodać zioła, a do dekoracji użyć rzeżuchy, na którą po świętach nie ma chętnych albo pomysły na jej wykorzystanie. Nie jest to może jakaś finezja, ale zawsze to jakieś odchylenie od świątecznej tradycji.
środa, 23 marca 2016
Zakupy w sieci na frisco.pl
Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zrobienia próbnych zakupów w supermarkecie online. Wyprowadziłem się z miasta i nie mam 5 minut do najbliższego sklepu (ale nie żebym narzekał), a poza tym to logiczna oszczędność w czasie, szczególnie teraz przed świętami, kiedy podczas przygotowań każda zaoszczędzona godzina jest na wagę złota. Jak nie teraz to kiedy?
wtorek, 22 marca 2016
Mini serniczki z brzoskwiniami
Sernikowa przekąska w kształcie niewyrośniętego muffina, to propozycja dla tych, którzy nie mają jeszcze odwagi zabrać się za klasyczny sernik. Ja na razie zbieram się w sobie, więc próbuję, obserwuję i doświadczam obróbki twarogu. Ten przepis znalazłem na blogu Dusiowa Kuchnia i mimo iż tradycyjnie nie wyszło mi tak jak w oryginale, to serniczki są bardzo pyszne.
poniedziałek, 21 marca 2016
Pieczona karkówka z majerankiem
Do kompletu domowych wędlin brakowało mi tylko pieczonej karkówki. Robiłem już schab w wersji pieczonej oraz w wersji gotowanej, łopatkę, no i wreszcie przyszedł czas na karkówkę. Kluczem do smaku tego, a także każdego innego mięsa jest marynata i czas marynowania. Poznajcie moją propozycję.
czwartek, 17 marca 2016
Domowy hamburger
Czas na przygotowanie domowego, jedynego w smaku, hamburgera. Wiemy jak zrobić bułkę, jak przygotować sos, czas na mięso i dodatki. Gwarantuję, że każdy kto spróbuje tak przygotowanego burgera, będzie pytał się czy jest jeszcze jeden dla każdego.
środa, 16 marca 2016
Bułki do hamburgerów
Kolejnym krokiem w celu wyprodukowania w
domu prawdziwego burgera jest bułka. Jest to dosyć prosta czynność,
choć trochę czasochłonna. Mi z pomocą przyszedł przepis Pauliny, który
ja tylko zmniejszyłem proporcjonalnie do ilości bułek. Polecam dodać
jako posypkę obok sezamu czarnuszkę, w nie dużej ilości bo ma ona
charakterystyczny aromat.
wtorek, 15 marca 2016
Sos do hamburgerów, mięs z grilla, pizzy
W tym tygodniu seria wpisów pt. "Domowy hamburger krok po kroku". Na początek sos do hamburgerów. To właśnie sos, obok bułki i mięsa stanowi o jakości tego domowego burgera. Zresztą tak naprawdę to nadaje się on nie tylko do hamburgerów, ale będzie też idealnie pasował do mięs z grilla czy domowej pizzy.
piątek, 11 marca 2016
Jajka faszerowane awokado
Czas powoli szykować się do Wielkanocy, niby te przepisy są aktualne cały rok, ale to jajko w przeróżnej postaci króluje właśnie w te świąteczne dni. W najbliższym czasie zaproponuje Wam kilka wariantów jajka z przeróżnym nadzieniem. Dziś wersja bardzo zdrowa, a przy tym energetyczna.
wtorek, 8 marca 2016
Gulasz z białej kiełbasy
Kto powiedział, że biała kiełbasa nadaje się do gotowania w wodzie. Równie dobrze można z niej zrobić potrawę jednogarnkową, którą ja nazwałem gulaszem. I muszę przyznać, że smak i aromat białej kiełbasy potrafił nadać odpowiedniego charakteru temu daniu. Powoli zbliża się Wielkanoc, podczas której biała kiełbasa często gości na naszych stołach, może zdecydujesz się na taką odmianę?
czwartek, 3 marca 2016
Kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem ogórka w sosie musztardowym
Miałem już w tym roku myśl, aby odpalić grilla ale pierwsze wiosenne przebłyski słońca wykorzystałem na przejażdżkę rowerową. Mimo to pieczona kiełbasa chodziła za mną od dawna, więc skorzystałem z opcji domowej, czyli piekarnik, a pomysł zaczerpnąłem z książki Tomka Jakubiaka "Jakubiak lokalnie". Do tego dodałem puree z lekkim posmakiem chrzanu i sałatkę z ogórka konserwowego w miodowo - musztardowym sosie.
czwartek, 25 lutego 2016
Pieczony dorsz z kapustą kiszoną
Kolejna odsłona rybnego dania wyszła dosyć przypadkowo, zostało mi po prostu trochę kapusty kiszonej więc zamiast przygotować z niej tradycyjną surówkę do smażonej ryby, użyłem jej jako swoistej pierzynki do pieczonego dorsza.
wtorek, 23 lutego 2016
Czytamy etykiety - sosy do makaronu
Po dłuższej przerwie wracam do cyklu "Czytamy etykiety". Tym razem padło na sosy do makaronu, których na sklepowych półkach nie brakuje. Do porównania wybrałem te pomidorowe, najbardziej tradycyjne. Podobnie jak to miało miejsce z jogurtami, kiedyś to właśnie taki kupny sos był bazą mojego obiadu, ale już nie jest. Dlaczego? Zapraszam do lektury.
piątek, 19 lutego 2016
Ślimaki z ciasta drożdżowego
Właściwie można by powiedzieć, że jest to pizza ze szpinakiem i innymi dodatkami. Jednak forma podania jest na tyle atrakcyjna, że na pewno zaskoczysz tym swoich gości. Ja zrobiłem moje ślimaki dosyć okazałych rozmiarów, ale równie dobrze można zrobić o połowę mniejsze i śmiało podać jako smaczną przystawkę przed daniem głównym.
środa, 17 lutego 2016
Mięsna kula w sosie pomidorowym
W sumie przygotowując to na niedzielny obiad nie spodziewałem się, że u największego smakosza i zarazem krytyka mojej kuchni, czyli mojej żony, pozycja ta wskoczy do TOP-3 najlepszych przepisów. Zrób takie mięsko, ugotuj do tego ryż i nakarmisz tym kilka osób.
poniedziałek, 15 lutego 2016
Kruche ciasteczka orzechowe
Lubię mieć w domu coś słodkiego, coś co zrobiłem sam, a co można trzymać nawet kilka tygodni. Kruche ciasteczka orzechowe robi się szybko, a przy tym trzymając je zamknięte w pojemniku, zachowują swoją kruchość i świeżość na bardzo długo. Idealne do kawy, idealne na szybki poczęstunek.
czwartek, 28 stycznia 2016
Duszony śledź w winie w 30 minut
Kolejna propozycja obiadu w 30 minut, tym razem w wersji z rybą, a konkretnie ze śledziem. Jest jednak potrzebny jeden składnik, który musisz przygotować sobie wcześniej, choć i jego można zastąpić. Prosta potrawa ale dająca dużo energii i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Zapraszam po przepis na duszonego w winie śledzia.
wtorek, 26 stycznia 2016
Zrazy ze szparagami
Monotonia na obiadowym talerzu to coś, czego próbuję unikać. Dlatego staram się za często nie powtarzać tych samych dań (no chyba że jest takie życzenie) i stąd kolejna moja wersja zrazów. I choć myślałem, że tym razem przekombinowałem, to znów zachęcam do skorzystania z przepisu. Farsz dosyć nietypowy, aczkolwiek nieskomplikowany, a i wino pewnie w domu się znajdzie.
czwartek, 21 stycznia 2016
Jak i czym zdrowo zagęszczać sosy
Wiele osób pyta mnie w jaki sposób zagęszczam sosy, skoro nie używam mąki. Tylko i wyłącznie przez własne doświadczenia, często przypadki, nauczyłem się stosowania różnych produktów do zagęszczania sosów, które z mąką nie mają nic wspólnego. Stąd ten dzisiejszy post, może ktoś będzie chciał skorzystać.
środa, 20 stycznia 2016
Chruściki
W tym roku karnawał jest wyjątkowo krótki. Podczas jego trwania, a także w ostatni jego czwartek spożywa się większe niż normalnie ilością pączków, gniazdek, chruścików, faworków i tym podobnych wypieków. Ja zdecydowanie preferuję pączki, ale do kompletu blogowych przepisów brakowało mi właśnie chruścików.
wtorek, 19 stycznia 2016
Makaron z sosem w 30 minut
Jamie Olivier ma swój cykl "15 minut Jamiego", ja będę miał swój cykl "Obiad w 30 minut". W tym roku zamierzam pokazać Wam, jak z kilku prostych składników można szybko przygotować sycące i smaczne danie obiadowe. Dzisiejsza propozycja jest na pewno do zrobienia w 30 minut. Bez zbędnego pośpiechu, bez ucinanych palców. Wystarczy dobry i plan i jego realizacja.
Subskrybuj:
Posty (Atom)