W tym tygodniu seria wpisów pt. "Domowy hamburger krok po kroku". Na początek sos do hamburgerów. To właśnie sos, obok bułki i mięsa stanowi o jakości tego domowego burgera. Zresztą tak naprawdę to nadaje się on nie tylko do hamburgerów, ale będzie też idealnie pasował do mięs z grilla czy domowej pizzy.
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 mała cebula
- 1 mały ogórek konserwowy
- 1/2 małego ząbku czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki wędzonej w proszku
- 1/2 łyżeczki zalewy octowej ogórka konserwowego
- sól
Do wymieszanego jogurtu z majonezem i musztardą dodajemy starte na tarce o najmniejszych oczkach cebulę, ogórka i czosnek. Do tego dodajemy obie papryki, odrobinę soli i kilka kropel zalewy octowej. Po wymieszaniu całości próbujemy i jeśli ocet nie jest wyraźnie wyczuwalny dodajemy jeszcze kilka kropel zalewy. Sos powinien mieć czas na przegryzienie się, czyli najlepiej jest go zrobić na godzinę przed podaniem.
Jeżeli chcesz porównać smaki, odwiedź kiedyś Road American Restaurant, serwują oni najlepsze burgery w Polsce więc zawsze dobrze podpatrzeć jakieś smaki u nich, zeby następnie przenieś to do naszej kuchni.
OdpowiedzUsuń