wtorek, 15 marca 2016

Sos do hamburgerów, mięs z grilla, pizzy

W tym tygodniu seria wpisów pt. "Domowy hamburger krok po kroku". Na początek sos do hamburgerów. To właśnie sos, obok bułki i mięsa stanowi o jakości tego domowego burgera. Zresztą tak naprawdę to nadaje się on nie tylko do hamburgerów, ale będzie też idealnie pasował do mięs z grilla czy domowej pizzy. 




Składniki:
- 2 łyżki jogurtu greckiego 
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 mała cebula
- 1 mały ogórek konserwowy
- 1/2 małego ząbku czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- szczypta papryki wędzonej w proszku
-  1/2 łyżeczki zalewy octowej ogórka konserwowego
- sól

Do wymieszanego jogurtu z majonezem i musztardą dodajemy starte na tarce o najmniejszych oczkach cebulę, ogórka i czosnek. Do tego dodajemy obie papryki, odrobinę soli i kilka kropel zalewy octowej. Po wymieszaniu całości próbujemy i jeśli ocet nie jest wyraźnie wyczuwalny dodajemy jeszcze kilka kropel zalewy. Sos powinien mieć czas na przegryzienie się, czyli najlepiej jest go zrobić na godzinę przed podaniem.  


1 komentarz:

  1. Jeżeli chcesz porównać smaki, odwiedź kiedyś Road American Restaurant, serwują oni najlepsze burgery w Polsce więc zawsze dobrze podpatrzeć jakieś smaki u nich, zeby następnie przenieś to do naszej kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...