czwartek, 24 marca 2016

Jajka z ziołowym majonezem

Przed Wielkanocą jeszcze jedna propozycja podania jajek, a właściwie tego co na nim się znajduje. Zamiast tradycyjnego majonezu możesz dodać zioła, a do dekoracji użyć rzeżuchy, na którą po świętach nie ma chętnych albo pomysły na jej wykorzystanie. Nie jest to może jakaś finezja, ale zawsze to jakieś odchylenie od świątecznej tradycji. 


Składniki:
- 6 jajek
- 5 łyżek majonezu
- 4 łyżki świeżej bazylii
- 1 łyżka świeżej kolendry
- rzeżucha 

Jajka gotujemy na twardo, 5 minut od zagotowania wody. Majonez miksujemy z liśćmi bazylii i kolendry, można dodać też odrobinę rzeżuchy. Przepołowione jajka dekorujemy zielonym majonezem, na wierzchu układamy rzeżuchę i po jednym listku kolendry. Prosto, szybko, a jednak inaczej niż na co dzień.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...