Czas powoli szykować się do Wielkanocy, niby te przepisy są aktualne cały rok, ale to jajko w przeróżnej postaci króluje właśnie w te świąteczne dni. W najbliższym czasie zaproponuje Wam kilka wariantów jajka z przeróżnym nadzieniem. Dziś wersja bardzo zdrowa, a przy tym energetyczna.
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 mała szalotka
- 1/2 ząbku czosnku
- kilka liści rukoli
- kilka kropel soku z limonki
- sól
- pieprz
Podane proporcje możecie zwiększyć według zapotrzebowania. To są ilości na jedno śniadanie, dla jednej osoby. Ugotowane na twardo jajka przepoławiamy na pół. Z czterech połówek wyjmujemy do miseczki samo żółtko, natomiast pozostałe dwie połówki kroimy w drobną kostkę (białko i żółtko). Do tego dodajemy czosnek przetarty z odrobiną soli (najlepiej zrobić to nożem), pokrojone w kostkę awokado, drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekaną rukolę, odrobinę pieprzu i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem rozdrabniając dodatkowo jeszcze awokado. Gotowy farsz nakładamy na połówki jajek, dekorujemy natką pietruszki a na końcu posypujemy jeszcze świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Smacznego!
Bardzo fajny, wiosenny przepis:)
OdpowiedzUsuńI właściwie aktualny przez cały rok :-)
Usuńprzy wielkanocnym stole pełnym mięs przyda się taka zdrowsza wersja jajek z awokado :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, zawsze to jakieś urozmaicenie :-)
UsuńJajka są super - nafaszerować je można wszystkim, a przy okazji są pyszne! Mama robiła farsz z pieczarek, ale myślę, że tym razem zaskoczę ją tą wersją :)
OdpowiedzUsuń