piątek, 11 marca 2016

Jajka faszerowane awokado

Czas powoli szykować się do Wielkanocy, niby te przepisy są aktualne cały rok, ale to jajko w przeróżnej postaci króluje właśnie w te świąteczne dni. W najbliższym czasie zaproponuje Wam kilka wariantów jajka z przeróżnym nadzieniem. Dziś wersja bardzo zdrowa, a przy tym energetyczna. 



Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 mała szalotka
- 1/2 ząbku czosnku
- kilka liści rukoli
- kilka kropel soku z limonki
- sól
- pieprz

Podane proporcje możecie zwiększyć według zapotrzebowania. To są ilości na jedno śniadanie, dla jednej osoby. Ugotowane na twardo jajka przepoławiamy na pół. Z czterech połówek wyjmujemy do miseczki samo żółtko, natomiast pozostałe dwie połówki kroimy w drobną kostkę (białko i żółtko). Do tego dodajemy czosnek przetarty z odrobiną soli (najlepiej zrobić to nożem), pokrojone w kostkę awokado, drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekaną rukolę, odrobinę pieprzu i sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem rozdrabniając dodatkowo jeszcze awokado. Gotowy farsz nakładamy na połówki jajek, dekorujemy natką pietruszki a na końcu posypujemy jeszcze świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Smacznego! 


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny, wiosenny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. przy wielkanocnym stole pełnym mięs przyda się taka zdrowsza wersja jajek z awokado :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zawsze to jakieś urozmaicenie :-)

      Usuń
  3. Jajka są super - nafaszerować je można wszystkim, a przy okazji są pyszne! Mama robiła farsz z pieczarek, ale myślę, że tym razem zaskoczę ją tą wersją :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...