czwartek, 17 marca 2016

Domowy hamburger

Czas na przygotowanie domowego, jedynego w smaku, hamburgera. Wiemy jak zrobić bułkę, jak przygotować sos, czas na mięso i dodatki. Gwarantuję, że każdy kto spróbuje tak przygotowanego burgera, będzie pytał się czy jest jeszcze jeden dla każdego. 


Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 4 bułki do hamburgerów >>>przepis<<<
- 2 pomidory
- 3 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- rukola
- sos do hamburgerów >>>przepis<<<
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz


Bułki i sos przygotowujemy sobie wcześniej. Mięso doprawiamy tylko i wyłącznie musztardą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Po wymieszaniu formujemy płaskie kotlety, które smażymy na patelni grillowej lub na tradycyjnej z naprawdę niewielką ilością oliwy. Korzystając z patelni grillowej możemy też podgrzać, lekko zgrillować przepołowioną bułkę. Składanie burgera, to już prościzna. Obie połówki bułki smarujemy sosem, na spodniej części układamy rukolę, następnie nakładamy kotlet wołowy, plaster pomidora, krążki cebuli, plasterki ogórka i zamykamy drugą połówką bułki. Domowy burger gotowy! Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...