czwartek, 3 marca 2016

Kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem ogórka w sosie musztardowym

Miałem już w tym roku myśl, aby odpalić grilla ale pierwsze wiosenne przebłyski słońca wykorzystałem na przejażdżkę rowerową. Mimo to pieczona kiełbasa chodziła za mną od dawna, więc skorzystałem z opcji domowej, czyli piekarnik, a pomysł zaczerpnąłem z książki Tomka Jakubiaka "Jakubiak lokalnie". Do tego dodałem puree z lekkim posmakiem chrzanu i sałatkę z ogórka konserwowego w miodowo - musztardowym sosie.  



Składniki:
- 2 dobrej jakości kiełbasy
- szklanka piwa miodowego
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- kilka listków lubczyku
- kilka listków majeranku

Składniki na sałatkę:
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki zalewy octowej z ogórków
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- pieprz

Składniki na puree
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- sól

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie w naczyniu żaroodpornym mieszamy piwo z musztardą oraz dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez prasę czosnek. Na koniec wrzucamy postrzępione w palcach zioła. Do zalewy wkładamy ponacinaną kiełbasę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200C przez 20-25 minut.

Podczas kiedy ziemniaki się gotują, a kiełbasa piecze, możemy przygotować szybką sałatkę z dodatkiem wyjątkowego sosu. Ogórki kroimy w większą kostkę, w osobnej miseczce mieszamy musztardę, miód i zalewę z ogórków. Dodajemy zioła oraz pieprz i dokładnie mieszamy. 

Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i chrzan i ugniatamy na puree. Teraz można wykładać wszystko na talerz. Ziemniaczane puree z posmakiem chrzanu, na to upieczone kiełbaski wraz z cebulką a obok sałatka z ogórków z pysznym sosem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...