czwartek, 25 lutego 2016

Pieczony dorsz z kapustą kiszoną

Kolejna odsłona rybnego dania wyszła dosyć przypadkowo, zostało mi po prostu trochę kapusty kiszonej więc zamiast przygotować z niej tradycyjną surówkę do smażonej ryby, użyłem jej jako swoistej pierzynki do pieczonego dorsza. 


Składniki:
- 2 filety z dorsza bez skóry
- 200g kapusty kiszonej
- 70g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz

Na patelni topimy pokrojony w kostkę boczek, następnie dodajemy łyżkę masła i podsmażamy drobno posiekane chilli, czosnek i cebulę. Następnie dodajemy lekko poszatkowaną kapustę kiszoną, dodajemy miód, żurawinę, resztę masła i dusimy do miękkości żurawiny.

Kiedy kapusta jest już gotowa rozgrzewamy piekarnik do 180C. Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą, kładziemy rybę, którą wcześniej doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, a na jej wierzch kładziemy kapustę. Pieczemy 7-8 minut i gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...