środa, 17 lutego 2016

Mięsna kula w sosie pomidorowym

W sumie przygotowując to na niedzielny obiad nie spodziewałem się, że u największego smakosza i zarazem krytyka mojej kuchni, czyli mojej żony, pozycja ta wskoczy do TOP-3 najlepszych przepisów. Zrób takie mięsko, ugotuj do tego ryż i nakarmisz tym kilka osób. 



Składniki:
- 250g mielonej szynki
- 250g mielonej wołowiny
- 700g passaty pomidorowej  
- 2 marchwie
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1 mała papryczka chilli
- 100g fety
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oregano
- gałązka świeżego rozmarynu
- 100g masła
- oliwa
- parmezan
- sól
- pieprz
- cukier 

Oba gatunki mięsa łączymy ze sobą. Dodajemy bułkę tartą, jajko, fetę, oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, musi nam powstać jednolita masa, którą formuje w kulę. Układamy ją w naczyniu do zapiekania, dookoła rozkładamy pokrojone w słupki marchewki. Delikatnie polewamy je oliwą, posypujemy listkami rozmarynu, a pomiędzy rozkładamy rozdrobnione masło. Tak przygotowane naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 30 minut. W między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno pokrojone chili bez pestek. Następnie dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy chwilę i zalewamy passatą pomidorową. Można użyć też pomidorów bez skóry, ale wówczas sos trzeba będzie dusić aż do czasu ich rozpadu. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem (ok. 1 łyżka). Po około 30 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, dodajemy sos z patelni, posypujemy parmezanem i wstawiamy na kolejny kwadrans. W między czasie polecam ugotowanie ryżu, kiedy mięso jest gotowe stawiamy naczynie na stole, obok podajemy ryż i każdy nakłada sobie według uznania. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...