piątek, 19 lutego 2016

Ślimaki z ciasta drożdżowego

Właściwie można by powiedzieć, że jest to pizza ze szpinakiem i innymi dodatkami. Jednak forma podania jest na tyle atrakcyjna, że na pewno zaskoczysz tym swoich gości. Ja zrobiłem moje ślimaki dosyć okazałych rozmiarów, ale równie dobrze można zrobić o połowę mniejsze i śmiało podać jako smaczną przystawkę przed daniem głównym.



Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru

Składniki na farsz:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 300g świeżego szpinaku
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 100g sera pleśniowego
- 2 ząbki czosnku
- parmezan
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz 
- cukier

Na początek rozpuszczamy drożdże w podanej ilości ciepłej wody z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki mąki. Dobrze rozpuszczone przykrywamy ściereczką aby trochę wyrosły. W między czasie przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy sól, dokładnie mieszamy, a po ok 10 minutach dodajemy mleko, oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, które musi być spójne, elastyczne i dosyć wilgotne. Zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut). 

Na patelni topimy pokrojony w paski boczek. Po odpowiednim zarumienieniu dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i chwilę później wrzucamy umyty i osuszony szpinak. Kiedy liście zaczną więdnąć doprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Pilnujemy aby liście szpinaku do końca nam nie zwiędły, po około 2-3 minutach smażenia zdejmujemy zawartość patelni na sitko w celu odsączenia nadmiary tłuszczu i wody. W osobnej miseczce mieszamy przecier pomidorowy z dodatkiem soli i cukru. 

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość o około 50% możemy je rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wałkujemy dosyć cienko, podczas pieczenia ciasto urośnie. Z ciasta wykrawamy pasy, wysokość 6-7 cm, długość według uznania. Wszystko zależy od tego, jak duże mają być Wasze ślimaki. Gotowy pas ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, rozkładamy boczek ze szpinakiem, dodajemy kawałeczki sera pleśniowego i zawijamy. Gotowego ślimaka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy startym parmezanem. Z podanych proporcji wyjdzie Wam 6 sztuk dosyć okazałych ślimaków. Gotową blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 20-25 minut.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...