poniedziałek, 15 lutego 2016

Kruche ciasteczka orzechowe

Lubię mieć w domu coś słodkiego, coś co zrobiłem sam, a co można trzymać nawet kilka tygodni. Kruche ciasteczka orzechowe robi się szybko, a przy tym trzymając je zamknięte w pojemniku, zachowują swoją kruchość i świeżość na bardzo długo. Idealne do kawy, idealne na szybki poczęstunek. 



Składniki:
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki śmietany 18%

Suche składniki łączymy ze sobą, następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, kule ciasta wstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremkami nasze ciasteczka, które dalej układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180C przez 7-8 minut, wszystko zależy od wielkości ciastek. Pamiętajcie, aby na blasze znajdowały się ciastka o mniej więcej równej wielkości, w ten sposób wszystkie upieką się prawidłowo. Kiedy ciastka ostygną trzymamy je w zamkniętym pojemniku, zachowają świeżość przez długi czas. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...