czwartek, 28 stycznia 2016

Duszony śledź w winie w 30 minut

Kolejna propozycja obiadu w 30 minut, tym razem w wersji z rybą, a konkretnie ze śledziem. Jest jednak potrzebny jeden składnik, który musisz przygotować sobie wcześniej, choć i jego można zastąpić. Prosta potrawa ale dająca dużo energii i wartości odżywczych dla naszego organizmu. Zapraszam po przepis na duszonego w winie śledzia.



Składniki:
- 10 świeżych płatów ze śledzia
- 200g kaszy gryczanej
- szklanka białego półsłodkiego wina
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 500ml wywaru warzywnego
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz

Na pierwszej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy posiekany czosnek oraz szalotkę. Następnie dodajemy kaszę i lekko ją prażymy. Po 2-3 minutach zalewamy patelnię połową wywaru warzywnego i przykrywamy. Jeśli nie macie takowego, to kaszę zwyczajnie gotujecie w garnku z dodatkiem płaskiej łyżeczki soli. Rozgrzewamy drugą patelnię, na dnie której kładziemy papier do pieczenia, wlewamy wino i rozpuszczamy dwie pozostałe łyżki masła. W tym czasie sprawdzamy jak nasza kasza, dolewamy trochę wywaru, a także solimy i pieprzymy od środka płaty śledziowe. Kiedy masło rozpuści się w winie, płaty śledziowe zawijamy, spinamy wykałaczką i układamy na dnie patelni. Dodajemy sok z cytryny a także cebulę pokrojoną w pióra. Przykrywamy patelnię i dusimy 10-12 minut. W tym czasie do patelni z kaszą dodajemy resztę wywaru, dusimy do miękkości kaszy. Łącznie po 30 minutach na obu patelniach składniki naszego dania będą gotowe, pozostaje tylko złożenie ich na talerzu i gotowe. Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...