Jamie Olivier ma swój cykl "15 minut Jamiego", ja będę miał swój cykl "Obiad w 30 minut". W tym roku zamierzam pokazać Wam, jak z kilku prostych składników można szybko przygotować sycące i smaczne danie obiadowe. Dzisiejsza propozycja jest na pewno do zrobienia w 30 minut. Bez zbędnego pośpiechu, bez ucinanych palców. Wystarczy dobry i plan i jego realizacja.
Składniki (na 2 osoby):
- 200g makaronu
- 1 laska suchej kiełbasy
- 1 czerwona papryka
- 1 papryka chilli
- kilka średnich pieczarek
- 1 większa szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- 700g passaty pomidorowej (przetartych pomidorów)
- łyżeczka musztardy stołowej
- świeża bazylia i oregano
- parmezan do starcia
- sól
- pieprz
- cukier
- oliwa
Na największy palnik kuchenki stawiamy garnek z wodą na makaron. Na drugim mniejszym palniku rozgrzewamy patelnię. Kiełbasę kroimy w krążki bądź w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy kiełbasę. W między czasie kroimy w kostkę czerwoną paprykę, wrzucamy na patelnię. Dalej w drobną kostkę kroimy szalotkę i siekamy czosnek. Mniej więcej po 5 minutach woda w garnku zaczyna wrzeć, dodajemy łyżeczkę soli, wrzucamy makaron (penne, spaghetti, gwiazdki - co kto lubi), garnek lekko przykrywamy. Na patelni mamy podsmażoną kiełbasę i paprykę, dodajemy szalotkę i czosnek, chwilę później drobno posiekaną (bez pestek) papryczkę chilli. Makaron już się gotuje (można zmniejszyć ogień aby woda nie wykipiała), my kroimy cienko pieczarki i wrzucamy na patelnię. Pokrojenie i podsmażenie tych składników powinno nam zająć 12-15 minut. Dalej wlewamy passatę, dodajemy posiekane zioła (po ok. 1 łyżce), łyżeczkę musztardy, łyżkę cukru, sól i pieprz. Mieszamy i przykrywamy patelnię, zmniejszając ogień. Jej zawartość musi teraz się dusić. Makaron gotuje się około 12 minut, sprawdzamy czy jest dobry, odcedzamy. Z patelni zdejmujemy pokrywę, smakujemy sos, doprawiamy ewentualnie przyprawami. Makaron wykładamy na talerze, na niego dodajemy sos, całość posypujemy startym parmezanem, listek bazylii i gotowe! W 30 minut masz pyszny, sycący i aromatyczny obiad! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz