Kto powiedział, że biała kiełbasa nadaje się do gotowania w wodzie. Równie dobrze można z niej zrobić potrawę jednogarnkową, którą ja nazwałem gulaszem. I muszę przyznać, że smak i aromat białej kiełbasy potrafił nadać odpowiedniego charakteru temu daniu. Powoli zbliża się Wielkanoc, podczas której biała kiełbasa często gości na naszych stołach, może zdecydujesz się na taką odmianę?
- 4 laski surowej białej kiełbasy
- 150g wędzonki
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka białej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skóry
- 150ml czerwonego półwytrawnego wina
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 łyżki miodu gryczanego
- łyżeczka posiekanej bazylii
- łyżeczka posiekanego oregano
- 3 liście laurowe
- łyżeczka mąki kokosowej
- oliwa
- sól
- pieprz
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę wędzonkę, po chwili dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę. Po jej obsmażeniu dorzucamy pióra cebuli, plastry czosnku, a po chwili dodajemy pomidory, starte na grubych oczkach jabłko, miód, wino oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy pomidory całkowicie się rozpadną dodajemy fasolę, gotujemy następne 10 minut. W celu zagęszczenia potrawy dodajemy łyżeczkę mąki kokosowej rozpuszczonej wcześniej w odrobinie wody. Możemy też oczywiście redukować sos, ale wówczas często trzeba mieszać zawartość garnka unikający tym samym przypalenia. Dodając mąkę kokosową ułatwimy sobie życie, a jednocześnie nie zmieni ona smaku gulaszu. Smacznego!
Nie jadłam takiego, ale uwielbiam wszelkie gulasze i ten na pewno też by mi smakował.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, polecam!
Usuń