środa, 16 marca 2016

Bułki do hamburgerów

Kolejnym krokiem w celu wyprodukowania w domu prawdziwego burgera jest bułka. Jest to dosyć prosta czynność, choć trochę czasochłonna. Mi z pomocą przyszedł przepis Pauliny, który ja tylko zmniejszyłem proporcjonalnie do ilości bułek. Polecam dodać jako posypkę obok sezamu czarnuszkę, w nie dużej ilości bo ma ona charakterystyczny aromat. 


Składniki na 4 bułki:
- 230g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 2/3 łyżeczki cukru
- 5g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 jajko
- sezam, czarnuszka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i łyżeczki mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, mleko, oliwę a po chwili rozpuszczone drożdże i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Kiedy będzie ono spójne odkładamy na bok pod ściereczkę do wyrośnięcia, na około godzinę. Następnie ciasto dzielimy na 4 części i formujemy z nich kulki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej nasze bułki spłaszczając je dosyć mocno. Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut, podczas których z placków urosną bułki. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200C, bułki ponownie spłaszczamy ręką, ale tym razem delikatnie i smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Na koniec posypujemy sezamem i / lub czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Wystudzone bułki przechowujemy w suchym miejscu, swoją świeżość zachowają nawet przez 2-3 dni.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...