Bardzo często po gotowaniu zupy pomidorowej zostaje mi pierś z kurczaka. Dotychczas wykorzystywałem ją jako bazę do pasty z kurczaka >>>przepis<<< lub jako dodatek do farszu dla szpinakowych naleśników >>>przepis<<<. Ostatnio jednak wylądowała ona jako składnik zapiekanki z brokułem, ryżem oraz jajeczno - serowym sosem.
czwartek, 26 czerwca 2014
wtorek, 24 czerwca 2014
Przepiórcze udka
Dzisiejszy przepis to jest coś, czym na pewno zaskoczycie swoich znajomych, kumpli którzy przyszli na mecz, czy koleżanki które wpadły na pogaduchy. Oszukane przepiórcze udka wymagają trochę pracy, ale efekt wizualny i smakowy jest tego warty. To jest przekąska, którą można podawać i na ciepło i na zimno, czyli śmiało możecie to sobie przygotować wcześniej. Przepis znalazłem na blogu Przepisy Aleksandry i jej mamy.
piątek, 20 czerwca 2014
Faszerowana polędwiczka wieprzowa
No, w końcu się udało. Przekonałem moją drugą połówkę do polędwicy wieprzowej. Zajęło mi to kilka przepisów i potraw, ale ostatecznie to faszerowane ziołami, serkiem i pomidorami mięso przypadło do gustu mojej żonie. Ja bardzo lubię polędwiczki, są bardzo łatwe w przygotowaniu i co ważne, to dosyć chude mięso. Dzisiejsza propozycja fajnie smakuje i na ciepło i na zimno.
wtorek, 17 czerwca 2014
Mintaj po indyjsku
W ostatni piątek szukałem jakiejś alternatywy dla tradycyjnego dnia rybnego. Mojego ulubionego dorsza proponowałem już w przeróżnych kombinacjach smakowych, ale w dotychczasowych przepisach nie brakowało wspólnych mianowników. Dzisiaj będzie o mintaju, rybie przygotowanej za pomocą dwóch przypraw. Do tego makaron z cukinii i pyszny indyjsko sos. Zapraszam.
piątek, 13 czerwca 2014
Grill Bar Zymft - Piwna Zagroda
Sporo jeżdżąc po Polsce zmuszony jestem stołować się w przeróżnych miejscach. Jedne z nich są lepsze inne gorsze, jedne serwują typową kuchnie domową inne mocno orientalną. Ostatnio trafiłem do miejsca, na które właściciel miał genialny i jednocześnie prosty pomysł. Połączył grilla z piwem, i to w bardzo dobrym wydaniu.
środa, 11 czerwca 2014
Schab w sosie kurkowym
Niby mamy początek czerwca, ale pogoda tak ukształtowała wzrost runa leśnego, że oprócz sztandarowych o tej porze roku poziomek, w lesie można spotkać spore ilości kurek i co właśnie odkryłem, jagód. Dziś skupiam się jednak na grzybach, chyba nie trzeba nikogo przekonywać o ich walorach smakowych, i nie inaczej jest w przypadku poniższego przepisu.
środa, 4 czerwca 2014
Zupa krem z liści rzodkiewek
Ostatnio znajoma zapytała mnie, czy jadłem krem z liści rzodkiewek. Z lekka zdziwiony odpowiedziałem, że nie, ale w sumie nie dawało mi to spokoju, z liści rzodkiewek??? Postanowiłem to zrobić. Wywar i tak robię tydzień w tydzień na różne zupy, rzodkiewki też kupuję, więc próba nie strzelba pomyślałem. Przyznam, że przy doprawianiu trochę się gubiłem, bo w sumie nie wiedziałem jakiego smaku szukać, ale ostatecznie wyszedł ciekawy, lekki i na pewno pożywny krem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)