Było coś z kuchni azjatyckiej, była kuchnia arabska, czas na meksykańską. Chili con carne to mieszanka mielonego mięsa z warzywami, całość duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem bulionu. Co ciekawe, potrawę tę można spotkać w amerykańskich fastfoodach. Idealnie pasuje do niej domowa pszenna tortilla, przepis na którą, macie już na blogu.
Strony
▼
czwartek, 31 października 2013
środa, 30 października 2013
Pszenne tortille
Wrzucam ten prosty przepis, bo pewnie przyda Wam się nie raz. Najbliższa okazja już jutro, kiedy domowa tortilla idealnie będzie pasować do chili con carne. Jest to nic innego jak pszenny placek, który w kuchni meksykańkiej zastępuje w wielu potrawach chleb.
wtorek, 29 października 2013
Tadżin z kurczaka
Nie jestem jakimś specjalnym fanem kuchni arabskiej, pamiętam jak podczas pobytu w Londynie gdzie był do niej spory dostęp omijałem wszelkie tego typu restauracje szerokim łukiem. Mimo to podczas szukania informacji o migdałach natrafiłem na tzw. klasyka tej kuchni - tadżin. Zdecydowałem się na wersję z kurczakiem, bo szybciej się robi :-)
piątek, 25 października 2013
Wodna Wieża - Steampunkowa Restauracja w Pszczynie
We wrześniowym magazynie "Kuchnia" pojawił się dosyć obszerny artykuł na temat eksperymentalnej hodowli grzybów, których można spróbować w Steampunk Restaurant. Zaciekawiony samym obiektem, w którym znajduje się owa restauracja, oraz grzybami przez nią serwowanymi, postanowiłem się tam wybrać.
środa, 23 października 2013
Blogerzy kulinarni dla Psiaków! Nakarm czworonoga!
Dzisiaj nie będzie o gotowaniu, a przynajmniej nie w moim wydaniu. Dzisiaj będzie o pomocy dla psiaków. Mam psa, właściwie zawsze miałem psy i zawsze żałowałem, że tylko jednego. Skoro nie mogę mieć ich więcej to postanowiłem pomóc tym czworonogom, które tej pomocy potrzebują najbardziej. Mowa o psach bezdomnych. Tym wpisem dołączam do akcji karmimypsiaki.pl i Was także namawiam do wsparcia tej inicjatywy.
poniedziałek, 21 października 2013
Klopsiki z niespodzianką czyli jajka po szkocku
Proste a jakie efektowne albo przynajmniej zaskakujące. Tradycyjny mielony można urozmaić na wiele sposobów, a jednym z nich jest wsadzenie do środka przepiórczego jajka. Według mnie to klopsik z niespodzianką, ale gdzieś widziałem już podobne zdjęcie z opisem jajko po szkocku. Do mięsa mielonego dodawałem już wiele różnych przypraw, tym razem dałem odrobinę szafranu. Ciekawy, lekko zaskakujący smak mięsa w połączeniu z delikatnym jajkiem przepiórki mi smakował.
piątek, 18 października 2013
Kisir
Dziś coś z kuchni tureckiej. Sałatka kisir w moim wydaniu to mieszanka kaszy kuskus, warzyw i ziół. Mi to jakoś specjalnie nie przypadło do gustu, ale może ktoś wykorzysta ten przepis. Lubię ostre potrawy, ale tu chyba za dużo dałem papryki pepperoni.
środa, 16 października 2013
Wątróbka w gruszkach z majerankiem
Na myśl o tym przepisie cały czas dostaję ślinotoku. Nie jestem fanem wątróbki ale połączenie jej z gruszką i majerankiem nadało jej nowego, moim zdaniem rewelacyjnego smaku. Wiele osób robi te podroby z jabłkiem, a ja mając w lodówce twarde i lekko słodkie gruszki postanowiłem właśnie je dodać do wątróbki. Dlaczego majeranek? Chciałem dodać charakterystyczny aromat. Polecam Wam kupno świeżego zioła i zasuszenie go - zdecydowanie intensywniej nadaje smak potrawom.
poniedziałek, 14 października 2013
Sałatkowy kurczak
Przepis na to co widzicie na talerzu powstał z potrzeby chwili. W lodówce nie było nic konkretnego na obiad, a przynajmniej tak mi się wydawało. Okazało się, że z piersi kurczaka oraz warzyw można szybko przygotować dobry, pożywny i kolorowy posiłek.
czwartek, 10 października 2013
Pomarańczowy krem z marchwi
Pomysł na szybką zupę? Proszę bardzo. Krem z marchwi z dodatkiem soku z pomarańczy. Bardzo łatwa i przede wszystkim szybka do przygotowania zupa. Uważać trzeba tylko z jednym - solą i pieprzem. Bardzo łatwo zmienić smak tego kremu, który jak każde danie musi być dobrze przyprawione ale jednocześnie cały czas nasze kubki smakowe muszą czuć marchew z nutą pomarańczy.
wtorek, 8 października 2013
Greckie kofty
Dzisiaj coś dla miłośników wieprzowiny w wydaniu greckim, przynajmniej z założenia. Kofty to małe szaszłyki podawane z frytkami bądź pieczonymi ziemniaczkami. Ja dorzucam jeszcze dwa sosiki: łagodniejszy na bazie jogurtu z czosnkiem i ostrzejszy na bazie pomidorów i papryki. Jest to kolejny przepis, który można zrobić tak w domowym piekarniku jak i na grillu.
czwartek, 3 października 2013
Czosnkowe polędwiczki z boczkiem
Dzisiaj coś dla amatorów czosnku. Jest go dużo w tym daniu, choć mimo tego co może się wydawać oczywistym nie zdominował on wyraźnie całości. Wszystko dzięki mięcie i soku z cytryny, które jako baza marynaty tonowały silny jego aromat.
wtorek, 1 października 2013
Kurczak, pieczarki, oliwki oraz kapary
Na początku września proponowałem Wam udko kurczaka z majerankiem i miętą. Dzisiaj dodaję przepis na kurczaka z tymiankiem, który najpierw dusi się, a później piecze w towarzystwie pieczarek i oliwek. Dodałem też kapary, chyba pierwszy raz do mięsa. Wyszło rewelacyjnie. Ta opcja zdecydowanie lepiej smakuje z ryżem.