środa, 30 października 2013

Pszenne tortille

Wrzucam ten prosty przepis, bo pewnie przyda Wam się nie raz. Najbliższa okazja już jutro, kiedy domowa tortilla idealnie będzie pasować do chili con carne. Jest to nic innego jak pszenny placek, który w kuchni meksykańkiej zastępuje w wielu potrawach chleb. 



Składniki na 3 placki:
- 125 g mąki pszennej (ok.3/4 szklanki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 ml ciepłej wody
- łyżeczka oleju

Przesianą mąkę łączymy z solą i powoli mieszając łyżką dodajemy wymieszaną wodę z olejem. Utworzy nam się dosyć kleiste ciasto, które następnie wyrabiamy aż będzie elastyczne. Gotową kulkę odstawamy w ciepłym miejscu na 20 minut. Następnie formujemy z niej wałek, dzielimy na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na placki o średnicy 20 cm. Tak naprawdę jeśli chcecie, możecie zrobić sobie każdy dowolny kształt, ważne aby były one bardzo cieniutkie. Ostatnią czynnością jest rozgrzanie patelni z nieprzywieralną powłoką, na którą wrzucamy pojedynczo placki. Każdy z nich należy opiekać do pierwszego zarumienienia się, trwa to ok 1-2 minuty z każdej strony. Aby utrzymać świeżość tortilli przechowujcie ją w kuchennym ręczniku. Najlepiej jest je piec zaraz przed podaniem na stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...